Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА
fallback

Общината ще осигури четири екипа в подкрепа на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София-град.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева. Фандъкова посочи, че четирите екипа ще бъдат осигурени от столичните общински болници. Екипите ще бъдат командировани в ЦСМП за срок от 45 дни, а след това се надяваме, че Министерството на здравеопазването ще осигури 30 екипа, какъвто ангажимент пое министър Андреева, каза още Фандъкова.

Oще по темата
Тя припомни, че в столичните диагностично-консултативни центрове работят 21 екипа за неотложна медицинска помощ.

Преди срещата кметът обяви, че в момента в столицата функционират само два от петте изнесени кабинета за оказване на неотложна медицинска помощ - в Кремиковци и в Нови Искър.

Останалите три кабинета - в Студентски град, в "Люлин" и в "Надежда", не работят поради липса на екипи, посочи Фандъкова, цитирана от БТА. 

По думите й Министерството на здравеопазването трябва да помисли за заплащането на лекарите, за да има работещи екипи в неотложните звена.

В отговор на въпрос дали има възможност да се открият още кабинети за неотложна помощ, Фандъкова припомни, че и сега има дежурни кабинети, в които се обслужват пациентите на общопрактикуващите лекари при нужда, и те са в диагностично-консултативните центрове.

По думите на кмета общината е обявила преди време, че е готова да съдейства с екипи от общинските болници за нощни дежурства, но е трябвало да се намери механизъм, по който да се плати извънредният им труд.

Тя добави, че ще предложи срок и гаранция спешната помощ в София да бъде окомплектована с необходимия по стандарт брой екипи. По думите й за столицата са необходими около 40-50 екипа в спешната помощ, за да е сигурно, че хората ще бъдат обслужени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Да допълня

преди 9 години

Ама разбира се! Предлагам да се разположат спешни екипи в големите *** гета - Филиповци и Факултето. И без това това е постоянният контингент на Спешна помощ. Осигуряващите се не мога да се доредят за линейка и се оправят сами - кротко умират или ги карат близки и познати с колите си.

2

Анонимен

преди 9 години

Лешникова отново доказа некадърността си.

1

Анонимен

преди 9 години

Фандъкова трябва да мисли и за заплати в бърза помощ на София, а не министерството.

fallback