Снимка: Булфото, архив

Столичната библиотека организира празник "За буквите, за възродените хора и още нещо" по случай 24 май, съобщиха от библиотеката.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от 10.00 ч. деца от столични училища ще плетат гирлянди от цветя, с които ще украсят паметника на Петко и ПенчоСлавейкови на пл. "Славейков".

Български автори, лауреати на национални литературни конкурси за 2014 г., пък ще връчат награди напобедителите в конкурса за есе на тема "Библиотеката в ерата на Водолея". Конкурсът имаше за цел да провокира младите хора да споделят своите мисли за мястото и ролята на библиотеките във време на разпад на културни и общочовешки ценности.

Ще бъде представена и документалната изложба "Делото на Кирил и Методий в литературата, изобразителното изкуство и българската музика". Вокална група "Смехоранчета" и деца от школата за народни танци към Националния дворец на децата ще представят свои изпълнения.

Посетителите ще могат да разгледат и документалната изложба  "Първите български буквари", подготвена съвместно с Националния литературен музей и посветена на отпечатването на "Буквар с различни поучения", по-известен като Рибния буквар на д-р Петър Берон.

Изложбата представя оригиналното издание на буквара от 1824 год., както и оригинали на други възрожденски буквари и учебни помагала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase