Снимка: архив, Булфото

До края на 2014 година се очаква да бъдат разкрити около 1200 места в детски градини в столицата, заяви за БТА заместник-кметът на София Тодор Чобанов. В момента на територията на Столичната община се строят девет нови детски градини, за шест текат процедури, пет нови детски градини са отворили врати от началото на годината.

В момента над 44 хиляди деца са обхванати от системата на детските градини и ясли в столицата. Това са 12 хиляди места повече в сравнение с периода 2006 - 2008 година, посочи Чобанов.

Вчера бе извършено първото класиране за прием в детски ясли и градини. Днес родителите бяха уведомени чрез Информационната система за обслужване на детските градини за резултатите от класирането.

По думите на Чобанов от 9 хиляди свободни места в детските градини, незаети са около 500. Много често деца са класирани за детска градина, но след това родителите не ги записват. За следващото второто класиране Чобанов очаква освен тези незаети 500 да останат свободни още 300-400 места. Много децата, които кандидатстват чрез информационната система, са в частни детски градини, отбеляза той.

Чобанов информира още, че след първото класиране недостигът в първа и втора градинска група, 3-4 годишните деца, е около 2 хиляди места. За сравнение през 2008 г. дефицитът в тази възрастова група е бил 5 хиляди места. По думите на зам.-кмета основната липса на свободни места е в яслената възраст от 10 месеца до 3 години. За ясли чакат около 6 хиляди деца, докато през 2008 г. чакащите са били 9-10 хиляди, каза Чобанов. Според него причината за липсата на места в яслите е в това, че поради дългото майчинство в годините назад яслената услуга никога не е замисляна и организирана като масова.

Липсата на места в детските градини Чобанов обясни и със закритите над 45 детски градини до 2006 година. Ако това не се беше случило, сега нямаше да има недостиг, всички деца щяха да бъдат реално приети, каза Чобанов. Той подчерта, че благодарение на построените над 56 детски градини Столичната община е наваксвала дефицита в системата. Сега сме малко над равнището от 2006 г., каза зам.-кметът. Според него държавата трябва да концентрира усилията си за решаването на проблема с детските градини.

Зам.-кметът припомни, че само 6 млн.лв. бяха отпуснати на Столичната община за детски градини от регионалния фонд. Въпреки това обаче общината със свои средства ще продължи усиленото строителство на детски градини, подчерта Чобанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase