Снимка: архив, Булфото
fallback

10 006 деца остават без място в детските градини и яслите в София след първото класиране. Сметката направиха представители на родителски организации и служители в образователната дирекция на “Московска” 33, съобщава "Труд".

От раз в забавачките бяха приети 8496 малчугани. Общият брой на кандидатите бе 25 528, но от тях 2676 се борели за преместване в друга градина. Така в системата останаха “висящи” 14 356 кандидатури.

“Сред тях са 1531 деца на 6 г. и 2891 деца на 5 г., които по закон трябва бъдат включени в предучилищни групи в детските градини и училищата”, обясни зам.-кметът по образованието на Столичната община Тодор Чобанов. От “Московска” 33 не успяха да кажат колко от тези деца в момента посещават детско или учебно заведение, но гарантираха, че през септември ще има места за всички.

Така след първото класиране остават 10 006 деца, които чакат за ясли и първа и втора група в детската градина. Към момента свободните места са само 437, но се очаква след записването да останат повече. До края на годината общината планира да бъдат разкрити още около 1000 нови места.

“Най-голям продължава да бъде недостигът за яслените групи, като извън тях остават 6000 деца. Не всички от тях обаче са навършили 10 месеца, т.е. имат право да посещават такива заведения”, обясни още Чобанов. Според сметките му за градини чакат общо 4000 малчугани, като недостигът за първа група е около 2200.

Списъците с класирането ще бъдат залепени днес в градините, както и обявени в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 10 години

Още една интересна случка от детската градина: Жена ми взема малкия и той Й заявява - Мамо ти трябва да се разведеш !! Сашко каза, че техните са разведени пък вие не сте и за това няма да си играе с мене, а пък госпожата каза, че с таткото на Сашко много си подхождате и се разбирате .... !!!

54

Ale

преди 10 години

С мъж ми решихме, че няма смисъл да се борим за място в ясла до 3-тата година за бебуна. Няма смисъл, детето има нужда от майка си. А и като си спомня каква помия дават на децата за ядене и ми призлява. Пробвахме 2 пъти храна от детска кухня, повърнах. Отвратителен вкус и не знаеш какви гадости слагат. Така, че мама ще си гледа детето до началото на 4-тата годинка и после на ДГ, ако се класираме. При условие, че аз не съм ходила на ясли и само за една година съм била на ДГ.

53

Анонимен

преди 10 години

Питам сина ми, "Ти какво яде днес в детската градина", а той - Ми моето ядене и на Антон, а и на Мими кофлата.... Е как така бе ?!? Защо си изял на Антон яденето ? питам го аз - Ми щото се окапа и учителката му каза - ПРАСЕ и той се разрева и не искаше да го яде и лелката ми го даде, а на Мими майка й не и дава шоколад и кифла ... Ето това е реалния живот в една детска градина, добре,че са децата да ни го преразкажат !

fallback