Снимка: Reuters

Координационният съвет на организациите за приятелство с Русия започват от утре подписка за събиране на средства за ремонт на паметника на Съветската армия, съобщи Любомир Коларов - председател на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски".

От името на координационния съвет Коларов прочете декларация, в която организациите осъждат вандалщината срещу паметника-костница на съветските воини в кв. "Лозенец", изрисуван с графити в нощта срещу 8 май.

Те се обръщат с молба към столичния кмет Йорданка Фандъкова да предприеме съответните мерки срещу извършителите и призовават всички фондации и организации (включително и Българската православна църква) да подкрепят исканията им.

Общо около 60 милиона души са загинали през Втората световна война, като половината от тях са жертви от СССР, каза академик Георги Марков на пресконференцията в навечерието на Деня на победата - 9 май.

"Големият парадокс е, че въпреки участието на България във войната на страната на Германия, у нас се разгръща широка антифашистка борба“, смята Чавдар Стоименов - председател на Българския антифашистки съюз.

По думите му партизанското движение в България е дало около 10 000 жертви, като това число включва 1600 осъдени на смърт. Около 20 000 души пък са признати за ятаци, като за поддръжници на антифашистите са считани всички, оказали помощ на партизаните дори веднъж, посочи Стоименов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase