Снимка: БТА

Финансовото състояние на "Топлофикация-София" се е стабилизирало през трите години под управлението на Столичната община. Подобрено е обслужването на клиентите, с 12% се повишава събираемостта на сметките, но проблем остават старите задължения на дружеството, когато то е било управлявано от държавата. Това коментира по време на кръгла маса за проблемите на Топлофикация-София председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Във връзка със започнатата от Столична община процедура за избор на частен мениджмънт, който да подобри ситуацията в дружеството членът на ДКЕВР Еленко Божков каза, че очакванията са новият професионален мениджмънт на компанията да инвестира в развитието на компанията.

Прехвърлянето на лицензите едва ли ще бъде проблем, прогнозира Божков. Според него ще бъдат прехвърлени само вещни права и това няма да представлява проблем за лицензионните задължения на новия управител.

Настоящият директор на Топлофикация-София Стоян Цветанов обаче коментира, че от изявленията на Столичната община не става ясно мениджър ли се търси или инвеститор. Той посочи, че в резултат на дейността на дружеството под шапката на общината за три години са били платени около 103 млн. лева стари задължения, като 20 млн. лева от тях са били по кредити към банки.

„Търсим консултант, който да ни предложи изход как да бъде подобрено състоянието и управлението на дружеството“, обясни председателят на СОС.

Елен Герджиков допълни още, че е създадена работна група между представители на дружеството и Българския енергиен холдинг (БЕХ), чиято цел е да уточни точния размер на задълженията на топлофикацията.
За Еленко Божков обаче задълженията на "Топлофикация-София" са ясни - те са в размер на 740 млн. лева само към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз". Топлофикационното дружество трябва да намери начин да погаси своите задължения.

"Не може регулаторът да каже "Топлофикация-София" да си плати 740 млн. лева, защото тези задължения са натрупани благодарение на именно регулаторните решения за цената на услугата на дружеството", контрира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Според него дружеството е на път да излезе от кризата, позовавайки се на данните за събираемост на стари задължения - общо 42 млн. лева, благодарение на извънсъдебни споразумения, активни мерки за събираемост и съдебни производства. Не се натрупват и нови задължения.

Елен Герджиков посочи още, че Столичната община е започнала инвестиционна програма за подобряване на топлопреносната мрежа. Общината е започнала и процедура за избор на частен мениджмънт, който да подобри ситуацията. На базата на паралелното изпълнение на всички действия, от Столичната община се надяват финансовите проблеми да бъдат решени. 

В основата на финансовите проблеми обаче е и слабата събираемост на сметките, обясни Петър Петров, изпълняващ длъжността директор "Ценови регулации, пазари и лицензи" към ДКЕВР. Той посочи данни за повишаване на събираемостта, според които през 2009 година общата събираемост на сметките на битовите абонати е била около 48%, докато през миналата година достига около 53 на сто. „Именно това е проблемът на топлофикацията - не успява да си събере продажбите на топлинна енергия и затова изостава с плащанията за природен газ“, допълни Петров.

Проф. Атанас Тасев посочи и друг проблем за покриване на разходите, а именно - технологията на плащанията. Дружеството плаща за природен газ, произвежда топлоенергия и чака от абонатите да възстановят направените разходи.

"Не бива да се забравя, че основен фактор в цената на парното е природният газ, върху който не можем да влияем", обясни още експертът.

Богомил Николов от "Активни потребители" напомни, че в законодателството са предвидени санкция за кражби на топлинна енергия, които са в размер между хиляда и пет хиляди лева. За последните 10 години приходи по това перо са нула лева. "Не е възможно да няма нито една доказана кражба на парно за тези години", категоричен беше Николов.

Сред мерките за подобряване на ситуацията е и повишаването на енергийната ефективност на сградите.

Експертите коментираха още и възможността фактурите да се изпращат не на отделни апартаменти, а на етажната собственост. Такава промяна е спасила топлофикационното дружество във Варшава. В ЕС събираемостта на подобни дружества е над 99%, а у нас е около 70 на сто, коментираха експерти.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase