Снимка: архив, Булфото

Кампанията по пролетното почистване в София ще бъде открита на 1 април в парка "Заимов" от 12.00 часа, съобщиха от Столичния инспекторат.

В рамките на инициативата ще бъдат почиствани обществени територии – междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове, градини. Инициативата ще продължи до 30 април.

От общината призовават столичани да изхвърлят отпадъци, събрани от почистването на тавани, мазета, общи части на сгради - в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране, както и да не изхвърлят строителни отпадъци от ремонти или строителни площадки в контейнери за битови отпадъци.

Подробни указания за местата, включени в кампанията за почистване, както и помощни материали (ръкавици и чували) гражданите могат да получат на място в районните инспекторати, или на телефон: 02/ 937 75 02 (от 9.00 до 17.00 часа).

Почти 50 хиляди доброволци са почистили през миналата година 139 нерегламентирани сметища на територията на Столична община. Извозеният отпадък е близо 5 000 тона.

У нас една трета от битовите отпадъци се рециклират или компостират, за страните от ЕС този показател е 42 на сто, сочат данни от анализ на Евростат.

Най-значителен дял от битовите отпадъци се рециклират или компостират в Германия - 65 на сто, Австрия - 62 на сто и Белгия - 57 на сто, показва евростатистиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase