Паметникът пред НДК. Снимка, архив Булфото

Публичните пространства трябва да събират хората, а не да ги разединяват и отблъскват. Това заяви на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков, заместник-председател на съвета, по време на дискусия за бъдещето на паметника "1300 години България" пред НДК.

Общинските съветници отложиха приемането на програма за провеждане на конкурс за паметника. Предложението за отлагане бе направено от Вили Лилков, според когото програмата за конкурс води до вземане на решение за реконструкция на паметника. Това е едно от най-важните пространства на София и към него трябва да се подходи по-внимателно, смята Лилков.

Още по темата
По думите му СОС е извървял дълъг път във връзка с паметника и той е свързан с неговото постепенно "събличане" и премахване. Сега самият конкурс предполага той да остане като паметник и като комплекс, каза Лилков.

Той смята, че паметникът е събрал цялото ни общество в една негативна оценка към него. Трябва да се напише ново задание, което да не дава приоритет на съществуващата конструкция. Според Лилков мястото, където е паметникът, е едно от най-скъпите пространства на София заедно с Княжевската градина. И на двете места има по един паметник, който тежко е разделил нашето общество, посочи Лилков, цитиран от БТА.

Ангел Джамбазки от ВМРО смята, че Общинският съвет не трябва да възлага реконструкция и възстановяване на паметника в сегашния му вид. Причината е, че на мястото на паметника, на гърба на старите казарми, някога са се намирали паметните плочи на Първи и Шести търновски пехотен полк, част от състава на Първа софийска шопска дивизия, известна като Желязната дивизия.

Тези медни плочи са свалени и сега стоят в мемориал на Централните гробища, каза Джамбазки. Според него това е незаслужено отношение към тези имена и хора. Съветникът от ВМРО настоя за възстановяване на плочите там, където някога са провеждани военни паради и където е тяхното истинско място.

Паметникът в сегашния му вид точно олицетворява българската държава, но в никакъв случай не бива да бъде възстановяван, каза Джамбазки. Според него дневният ред на следващото заседание на СОС трябва да включва демонтаж на тази конструкция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase