Снимка: Булфото, архив

Заплатите на музикантите от камерен ансамбъл "Софийски солисти" и струнен квартет "Димов" ще бъдат увеличени със средно 150 лева на месец, съобщи БТА. Постановлението е на столичните общинари и е със задна дата, което означава, че увеличението влиза в сила от 1 март. Така парите на музикантите ще станат 650 лева на месец.

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклада за възнагражденията, изготвен от заместник-кмета на София Тодор Чобанов, на сесията си днес. В него се посочва, че парите на 17-те музиканти от двете формации са едни и същи от години насам. Установено е още, че те са два пъти по-ниски от възнагражденията на техните колеги в държавните институти, пише още в доклада на Чобанов.

Според Роберт Янакиев от групата на ГЕРБ повишението на парите не решава проблема със "Софийски солисти". "За да бъдат заплатите на музикантите от "Софийски солисти" и квартет "Димов" още по-високи, те трябва продават повече билети за концерти", смята той.

Съветникът направи уточнение, че общинските културни институти са с делегирани бюджети и могат да добавят до 80% от приходите си от изяви към месечните си заплати. Този пример трябва да последват и столичните музиканти.

Решението на СОС идва след протести от страна на класическите музиканти, които се оказа, че взимат по-малко пари, отколкото чистачите на софийските улици. Основните им заплати досега бяха от 505 до 515 лв.

Стигна се до решението солистите да свирят на концерт по повод Националния празник 3 март, облечени в светлоотразителни жилетки. Те трябваше да се качат на сцената на Военния клуб, но оттам решиха да им забранят появата. В крайна сметка се стигна до провал на изпълненията на ансамбъла.

"Софийски солисти" е един от най-елитните класически ансамбли в България и има с безспорни международни успехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase