Снимка: Булфото, архив

Двайсет и пет бездомници в София получават подкрепа в рамките на съвместен проект за оказване на социална спешна помощ. Проектът "Улицата не е дом" се осъществява с общите усилия на посолството на Франция у нас, на Столична община /СО/ и на Българския Червен кръст /БЧК/.

Подпомогнатите бездомни са на територията на столичните квартали "Лозенец", "Триадица", "Оборище", където има най-голяма концентрация на хора, останали без дом, каза директорът на дирекция "Социални дейности" към СО Минка Владимирова, цитирана от БТА.

Подобен проект работи на територията на още 15 държави в Европа, Африка и Южна Америка, каза Ксавие Еманюели, бивш държавен секретар за спешна хуманитарна дейност към министър-председателя на Франция и основател на Международната социална бърза помощ.

Целта му е да подпомогне бездомните да се върнат към нормален начин на живот, да се избегне социалното изключване, да получат подслон, храна, социална и медицинска помощ, допълни той. Проектът е внедрен във Франция за две години, като в България срокът му е 8 месеца, каза още Еманюели.

Близо 170 бездомни в столицата се подпомагат в двата разкрити кризисни центъра, други получават подкрепа в центрове за временно настаняване, а още 2 500 нуждаещи се се подпомагат с храна, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя изрази надежда, че след края на този проект държавата ще поемефинансирането му и ще съдейства той да продължи да работи.

Най-честите причини, поради които хората са останали на улицата, са загуба на работа, финансова измама, загуба на близък човек, конфликт в семейството или смяна на населеното място, посочи Нивелина Стойнева от БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase