Протестът пред АПИ при подписване на договора за изграждане на Северната скоростна тангента. Снимка БТА

Общ преглед

В Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха подписани три договори за безвъзмездна финансова помощ за проектиране и строителство, и за строителен надзор на Северната скоростна тангента. Договорите бяха подписани в присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков.

Терзиева заяви, че този проект е изключително важен за София и е бил избран, за да бъдат спасени пари по ОП "Регионално развитие", които иначе ще бъдат загубени.

Около 50–60 собственици на земи протестираха по същото време пред сградата на Агенцията заради ниските цени, на които се изкупува земята, върху която ще се изгражда Северната скоростна тангента на Околовръстния път на София. Това е втори протест пред пътната агенция заради ниските цени на земите по трасето.

Протестиращите са от Бенковски, Требич, Илиянци, Враждебна, Малашевци. Според тях оценката на земите им е твърде ниска - в момента те се предлагали за 80 стотинки. Преди да се заговори за построяването на обекта, преди 5–6 години квадратният метър е достигал до 35 евро, обясниха те. За кратко те спряха и движението по бул. "Христо Ботев". Протестиращите издигнаха плакати, на които пишеше "АПИ отнема един квадратен метър земя за едно пакетче дъвки", "Оценете реално земите ни", "Тангента – да, конфискация – не", "Далаверката няма да мине". На протеста присъстваше заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, общински съветник в Столичния общински съвет, който обяви, че е тук, за да подкрепи исканията на хората.

По думите на Терзиева проектът за изграждане на северната скоростна тангента трябва да бъде завършен до есента на 2015 година, срокът е 15 месеца. Тя заяви, че проектирането трябва да започне въпреки протестите, а недоволните граждани да изчакат решението на Върховния административен съд по казуса.

Регионалната министърка обясни, че експертите, които оценяват земите, са назначени по времето на ГЕРБ и методиката за оценяване е приета през 2010 година и допълни, че тя няма правомощие да промени нищо и оценките на земите подлежат на съдебно обжалване.

Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков каза, че до средата на месец май всички ще получат уведомления, с които да могат да влязат в съда. Няма хора, които да са получили до момента обезщетение за северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път, допълни още той.

На въпрос дали я притесняват протестите отвън с викове „оставка”, министър Десислава Терзиева отговори: „Не ме притесняват, защото договорът е много важен за София. Благодарение на Северната тангента, не загубихме нищо по ОП "Регионално развитие".

Договорът за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента е по ОП "Регионално развитие" с консорциума "ХПВС-ССТ", в който участват "Хидрострой" АД, "Пътни строежи Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Водстрой 98" АД. Стойността му е 149 999 999 лв. без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар