Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Ток, колкото годишното потребление на 1600 домакинства, и 44 000 тона преработени отпадъци ще се произвеждат край София. Това ще е възможно чрез най-модерната инсталация за биологично третиране, изградена в местността „Хан Богров”. Проектът отговаря на всички европейски изисквания и е отговор на критиките от Европейската комисия.

Инсталацията за биологично третиране започна работа  само дни след като Европейската комисия заплаши страната ни, че ще я даде на Европейския съд. Решението беше взето от комисаря на околната среда Янез Поточник, който коментира, че България не успява да защити своите жители от ефектите на лошото управление на отпадъци.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, през чийто мандат като премиер беше одобрен проектът и започна строителството на Завода за боклук, също присъства на откриването.

Новото депо, инсталацията за негодни храни и за зелени отпадъци, както и бъдещият завод ще струват общо близо 345 млн. лева. От тях безвъзмездно от ЕС се предоставят 291.5 млн. лева, а останалите са от бюджета. Според кмета на София Йорданка Фандъкова изграждането няма да тежи на джоба на софиянци.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците, който е единствен по рода си в страната,  e част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата. Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

За 20 години видях как екосистемата БСП срина на няколко пъти държавата. За 3,5 години видях, как недоизградената екосистема ГЕРБ, въпреки проблемите създавани от червените ***, създаде неща, дето комунистите ще се опитват да омаловажат и замажат още 10 години... Изберете сами.

10

395 милиона лева

преди 10 години

един " завод " за *** ! 500 милиона за един " язовир " ! 10 милиона за " километър " магистрален път ! 300 милиона за издръжка на " дупетати " ! За заплати- един среден пръст ! Още ли сте тук ?

9

men

преди 10 години

шо лъжете бе ей, аз тоя завод за *** отдавна сам го построил, така че ми дайте кинтите да ги добавя към моите 4 милиарда еврака. между другото за тея дето не верват и си мислят че съм демагог, лъжец, трафикант на дрога и хора, турско мекре, само ще кажа че завода казва се ГЕРБ и толкова произведе че вече се амортизира.

fallback