Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент", заявиха днес, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната им пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ.
Oще по темата
На нея Моис Натан - студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час - между два и четири часа". Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи подготовка на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

294

пешо

преди 10 години

Платените окупатори си изпълниха задълженията си. изобщо не искаха нито веднъж оставка. Краят им беше безславен. Жалко зе платеца, ама той има много пари , така трябваше. Думата ми е че като ще протестираш искай конкретно нещо. Например да отпаднат субсидиите за партиите, ще ти подкепи всеки извън парламента. Само оставка значи едните да бъдат заменени с други. Друго искане напр. Забран бившите членовете на БКП на до 3 то коляно да не вземат ръководни длъжности, ама закасняхме всичко е в тех ръ

293

щирлиц

преди 10 години

До Ме: Съжалявам,че пиша подобни разсъждения,но така виждам нещата-25години гнет,лъжа и грабеж от една и съща организация,прикриваща се под различни абревиатури...Но всичко се променя,рано или късно,дано не е след и чрез война и кръвопролитие..

292

Гошо - АнтиПЕДУН

преди 10 години

Аман от ПЕДУНИ представящи се за ГЛАС НАРОДЕН. Не искам тия *** да ме представляват и да се представят за новите ментори. ПЕДУНИ, страдащи от комплексарщина и чувство за малоценност.

fallback