Северната скоростна тангента e бъдеща крайградска магистрала край София. Снимка: Булфото, архив

Жители на няколко столични квартала са в готовност за гражданско неподчинение заради строежа на Северната скоростна тангента. Това стана ясно от декларация от живущите и собствениците на земи в кварталите „Илиянци”, „Требич”, „Бенковски”, „Враждебна”, „Орландовци” и „Малашевци”, която беше представена на заседанието на Столичния общински съвет от Ангел Джамбазки от ВМРО.

Утре от 10.00 часа пред АПИ се очаква да присъстват жители на квартал "Бенковски". Хората са притеснени, че тяхната земя ще бъде купена едва за 80 стотинки на квадратен метър, посочи той.

Цената,  която им се предлага, според протестиращите, се равнява почти на пакетче семки.

"Няма да даваме земята си за жълти стотинки", заявяват те.

„Предложените цени са неудовлетворителни, скандални и обидни и всички ние ще търсим правата си по съдебен ред. Няма да дадем разрешение за никакъв строеж, докато не бъдат изпълнени справедливите ни искания и земите ни не бъдат оценени и заплатени справедливо“, посочват още те в декларацията, прочетена от Джамбазки.

Относно претенциите на собствениците на земи столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че оценките, отчуждаванията и обезщетенията  са ангажимент на държавната пътна агенция.

„Аз съм сигурна, че има законови механизми, по които ако хората не са доволни, могат да оспорват оценките, това се случва с наши обекти понякога. Безспорно това е нещо, което трябва да се изясни”, обясни тя.

Според нея обаче изграждането на Северната скоростна тангента не трябва да се подлага под риск по никакъв начин, защото е изключително важно за града.

„Имах разговори включително с представители на това правителство. Имаше момент, в който имаше съмнения дали обектът ще продължи или не. Аз се радвам, че се взе решение този обект да се реализира, при това с европейски средства. Сроковете са кратки, трябва да се бърза много”, посочи кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase