Снимка: ДАНС

Трима души в района на София са арестувани по време на операция на ДАНС за престъпления, свързани с трафик и търговия с незаконно придобити движими културни ценности. Операцията е проведена и с оказано съдействие за осигуряване на сили и средства от ГДНП-МВР.

В обитавани от задържаните адреси са открити множество различни по вид културни ценности, иззети са също компютърни конфигурации и устройства за заглушаване на сигнално-охранителни системи. На едно от задържаните лица е наложена мярка "задържане под стража", а на другите две - "парична гаранция", съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Сред иззетите културни ценности е и уникална по своята същност творба, част от старинен църковен иконостас, върху който с дърворезба и боя са изобразени два дракона, посребрени отгоре, обградени с други различни орнаменти и надпис, от който става известно, че това е произведение на известния майстор резбар даскал Урош.

По предварителни експертни данни става ясно, че до момента в културно-историческото наследство на страната е била известна само една творба на този майстор, която се намира в Националния исторически музей, а иззетата сега се явява втора такава.

Експертите са категорични, че става въпрос за движима културна ценност, паметник от национално значение.

Сравнителната датировка с другото подобно произведение на този автор е отнесена към 1701 г. и се свързва с църквата "Св. Богородица" в Карлуковския манастир.

Всички действия са извършени под контрола на Софийска градска прокуратура като по случая има образувано досъдебно производство.

Действията по разследване продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase