Снимка: Булфото
fallback

Бездомните кучета в Столична община са намалели с 28% за последните две години, съобщи директорът на ОП "Екоравновесие" Манол Нейков, който представи отчет за дейността на предприятието за месеците ноември и декември.

"Преброяването, което се извърши за 2013 г. на територията на Столична община, съвместно с фондация "Четири лапи", показа, че броят на кучетата е 6635. През 2011 година този брой е бил 9241 кучета. т.е. те са намалели с 2800", пресметна Нейков.

Според данните близо 200 кучета повече са осиновени през 2013 г. в сравнение с предходната година от приютите за бездомни кучета на територията на Столичната община. Броят им за миналата година е около 600, а за 2012 г. - 432.

Увеличеният брой осиновени кучета се дължи на открития миналата година приют за бездомни кучета в Горни Богров за 840 кучета, посочи Нейков. Той информира, че предстои приютът да бъде разширен с места за още 1094 животни.

По думите му има цели райони, в които кучетата са намалели двойно или тройно, а основната популация остава в няколко проблемни района.

Според преброяването проблемните райони са тези, където има махали с концентрирано ромско население. За пример Нейков даде район "Красна поляна", където се намира квартал "Факултета", където с много малко е спаднал броят на кучетата – около 30 - 40 броя.

"На практика кучетата за района са в квартал „Факултета” и във Виетнамските общежития, но все пак е добре, че се задържат, а не се увеличават. Тази година много интензивно кастрирахме в ромските махали – около 1000 дворни и улични кучета", посочи експертът.

По думите му друг проблемен район е „Кремиковци”, където в панелните блокови също има доста ромско население.

Нейков информира, че като част от усилията за решаването на проблема с кучетата в районите с роми, по инициатива на "Екоравновесие", в края на ноември миналата година е сключено тристранно споразумение за сътрудничество между район "Красна поляна", "Екоравновесие" и църковната протестантска организация "Филаделфия".

Нейни доброволци - роми, разговарят със своите съкварталци за това колко важно за здравето и безопасността им е животните да бъдат обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани.

Така с добро от квартал "Факултета" от декември насам са предадени на "Екоравновесие" над 60 кучета, посочи Нейков. Той коментира, че само чрез работа вътре в общността проблемът с бездомните кучета в ромските махали може да бъде решен.

Експертът представи данни, че за месец ноември са заловени  471 броя кучета на територията на Столична община, а бройката им за последния месец от годината е 376.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Киро

преди 10 години

Всички бездомни кучета на колбаси! С тия колбаси ще нахраним гладуващите ***, така че малко да намалят с мародерствата. А от екоравновесие - нямаме нужда. Нито от 4 лапи. Колбасите са по - полезни. Питайте бат Съли и кака Зюбюла...

38

Omnia Mea

преди 10 години

Има да плачем за кучетата като се нароят плъховете.

37

НЕЗНАМ ЗАЩО,АМА.....

преди 10 години

........ ВИНАГИ СЪМ СИ ЗАДАВАЛ ВЪПРОСА И ДО СЕГА НЯМА СМИСЛЕН ОТГОВОР, ЗАЩО ВИНАГИ, АМА ВИНАГИ, ВСЯКО КУЧЕ, БЕЗ ИКЛЮЧЕНИЕ ХУКВАТ СЛЕД ЕДНО ЕДИНСТВЕНО МАЛЦИНСТВО КОЕТО МОЖЕ ДА ГО СВЪРЖИТЕ С ТЕЗИ В КАРУЦАТА, НЕ ЛАЯТ НИКОГА ДРУГИ МАЛЦИНСТВА, ЧУЖДЕНЦИ ИЛИ БЪЛГАРИ, НО ТЕЗИ, НИКОГА НИКОЕ КУЧЕ НЕ ГИ ПРОПУСКА..АЙДЕ КАЖЕТЕ МИ ЗАЩОКАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ, НЕ ЗНАМ

fallback