Снимка: архив, Булфото

Главният архитект на София Петър Диков обяви, че Столична община подготвя проекти за саниране на студентските общежития.

"Те не са собственост на Столична община, но считаме, че в посока подкрепа и развитие на образованието това е проект, който изцяло отговаря на изискванията на програмното финансиране от държавния бюджет – тези 500 милиона лева", добави той на семинар за представяне на бюджета на общината за 2014 г., който се провежда в Правец.

По думитие му идеята е още следващата година да се направи като пилотен проект истински студентски кампус в Студентски град, в който засега ще бъдат включени седем блока.

"Два от блоковете – 35 и 36 са на УАСГ. Останалите са около тези два блока. Водихме разговори за всички студентски общежития, но направихме проверка кои могат да станат като кампус – хем да ги санираме, хем да направим истински кампус", добави Диков.

Той каза, че според сметки на проектантите - около 600 милиона лева ще струва санирането на всички общежития в Студентски град.

Петър Диков обяви още, че се подготвят и проекти за саниране на два блока в ж.к. "Дружба", които по думите му са в безобразно състояние.

"Повечето жилища в тези блокове са общински. Някои от тях са тотално разбити. В рамките на не повече от месец ще дадем схемите. Няма пречка общината заедно с частните собственици да кандидатстват съвместно по програмата, според която 75% е финансирането с европейски пари", посочи той, цитиран от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase