Архив: Булфото

София и Югозападния регион получи признание и доверие да продължи напред в състезанието за Европейска столица на културата през 2019. Това съобщават от пресцентъра на Софийската община.

"Благодарим на всички съавтори на концепцията на София и Югозападния регион и на екипа, който я защити днес пред журито.

В работата по кандидатурата включихме хиляди граждани. От самото начало на подготовката участват представители на творците, образователната общност, гражданския сектор, медии, спортни организации, бизнеса. Опитахме се по-малко да говорим и повече да слушаме, дори онова, което не ни се искаше да чуваме.

Така направихме много първи неща в България: първата общинска стратегия за развитие на културата, публично-частен фонд за изкуства, независим мониторинг на финансиращите си програми, първата регионална академия за културни мениджъри. И в създаването на концепцията, и в организацията, и в комуникациите прилагахме принципа на споделянето: съвместно авторство, доброволен труд и принос, търсене на неизползвани ресурси. Без доверие и общи цели програмата ни "Сподели София" щеше да бъде  само реторика", пише в съобщението.
Навлизаме с ентусиазъм във втория етап на състезанието.

Поздравяваме и другите български градове, които продължават в надпреварата. Конкуренцията между нас и отговорността ни към хората, които ни повярваха, са основата за разработване на още по-иновативни и амбициозни проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase