Снимка: архив, Булфото

След 3 години 30 на сто от столичани ще могат да се отопляват с енергия, произведена от горивото, получено от завода за третиране на битови отпадъци след изграждането на нова инсталация за RDF гориво.

Това съобщи на пресконференция в БТА Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", на представянето на идейния проект на инсталацията.

Тя се предвижда да бъде изградена на площадката на ТЕЦ "София". Строежът на инсталацията е свързан с проекта за управление на отпадъците в София, изпълняван от Столичната община.

По думите на Цветанов проектът реално ще диверсифицира около 60-70 милиона кубични метра природен газ.

"Това значи, че ще се спестят пари и ще се направи опит цената на топлинната енергия да не се повишава", отбеляза Цветанов.

Той съобщи, че през летните месеци ТЕЦ "София" ще произвежда топла вода за столичани изцяло от тази инсталация без употребата на природен газ.

"Част от сградата на бъдещата инсталация ще бъде прозрачна, така че нощем ще може да се види в реално време как съоръженията работят", посочи Цветанов.

По думите му това е и посланието към столичани - един "зелен" проект, икономически обоснован, който ще позволи топлинната енергия да бъде най-евтина за столичани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe