Глутницата бездомни кучета преследват ромска каруца. Снимка: архив, Булфото

Безстопанствените кучета на територията на Столична община към момента са 6635, обяви Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" при представянето на доклада за преброяване на безстопанствените кучета в Столична община.

"За преброяването използваме данни на Столична община за пътните мрежи. То беше проведено във времето между 18 септември и 24 октомври 2013 г. и обхваща 2211 километра от общата мрежа на Столична община", уточни той.

По думите му кучетата, участващи в преброяването, са тези, които са на улицата и са без надзор.

"Такива, които ние предполагаме, че са бездомни, но не сме ги видели като такива, не сме ги отчели като бездомни", поясни Гечев.

Според доклада на "Четири лапи" най-много бездомни кучето има в кварталите "Кремиковци" – 703 ,"Красна поляна"- 567, "Панчарево" – 532 и "Люлин"- 531.

Най-малко четириноги на улицата има в районите в центъра, а именно кв. "Оборище" – 20, "Изгрев"- 28, "Средец" - 48, "Красно село" – 69 и "Възраждане"- 87.

"Има една голяма група от животни, които не можем да определим дали са кастрирани или не, защото маркировката им не е достатъчно видима. От видимата маркировка резултатите от преброяването са 2530 животни, които са кастрирани", пресметна той.

Явор Гечев призова за ежемесечно преброяване на безстопанствените кучета, което вече било заложено в програмата на Столична община за догодина.

Зам.-кметът Мария Бояджийска пък призна, че мерките за борба с бездомните кучета в общините са неадекватни. По думите й общините нямат средства да си позволят сами да се борят с кастрацията и бездомните животни.

"Ще продължим с кастрацията на дворните животни в крайградските зони", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase