Снимка: Булфото, архив

Има сериозен натиск и заплахи за спиране от утре на горивото към "Топлофикация София" от страна на "Булгаргаз". Това ще доведе до спирането на топлата вода на софиянци, предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя каза, че "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", в което се иска изплащането на дължимите
задължения. По думите на кмета дружеството има задължения към "Булгаргаз", но те са почти равни на тези, които "Топлофикация" има да получава от НЕК - около 50 млн. лв.

Ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, настоявам с тях да се погасят задълженията към "Топлофикация" и те директно да отидат в "Булгаргаз", така че да няма напрежение и заплаха за София, отбеляза кметът.

Още по темата

Става въпрос за над 1 милион потребители - потърпевши от подобно спиране на доставките, което ще доведе и до спиране на топлата вода на столичани. Винаги има леки сблъсъци с "Булгаргаз", когато става дума за разплащането на сметките, но такъв масиран натиск като сега не е имало, коментира Фандъкова.

Тя припомни, че от месеци работна група в министерството на икономиката обсъжда начините за погасяването на старите задължения на "Топлофикация".

Кметът Фандъкова припомни, че "Булгаргаз" е прехвърлило вземания, които има от "Топлофикация" към БЕХ.

Така ние говорим вече не за онези действително огромни задължения, за които трябва да се намери решение, а за текущи задължения, които "Топлофикация" прави всичко възможно да погасява, посочи кметът.

Тя изрази надежда да не се стига до спирането на топлата вода за софиянци, тогава ще се наложи да се ползва мазут, но до този вариант се прибягва само в тежки ситуации при аварии, защото мазутът не е щадящ за околната среда.

Абонатите на "Топлофикация-София" ще получат сметки за парно отопление, които няма да разбират. Освен това фактурите за ноември ще са по-високи от миналогодишните, без да е ясно защо, призна Фандъкова по повод на промените в наредбата за топлоснабдяването.

Притеснена съм от това, че наредбата беше приета в началото на отоплителния сезон, посочи кметът. В нея се променя радикално методиката за изчисляване на отоплението, отбеляза тя.

Фандъкова припомни, че предложенията за промени в нормативната база Столичната община е внесла в министерството на икономиката още през март.

Наредбата се приема на 28 октомври без никаква предварителна информация и започва да действа веднага, което създава много рискове, посочи Фандъкова.

Тя настоява да се даде един-два месеца гратисен период, така че "Топлофикация-София" и топлинните счетоводители да си настроят софтуера, а и абонатите да разберат какво ще плащат.

Най-големите притеснения на хората и това, за което те протестираха през зимата, беше да имат яснота в сметките, каза Фандъкова. Тя допълни, че ще получим сметки, които няма да разбираме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase