Снимка: Булфото

Следи от манипулация на листовките за шофьори са намерени при всички изпитващи в София, съобщи изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев.

Петима от 19-те инспектори са със спрени права и ще започне дисциплинарно производство срещу тях след проверката, установила манипулации и корупция.

Останалите не могат да провеждат теоретични изпити.

Началникът на сектора Бойко Нинов е освободен, а случаят е предаден на прокуратурата.

"Изпитващите, за да манипулират листовките, трябва да ги получат от някого. Оказва се, че кръгът от хората, включени в тази схема, е много голям. Всеки обаче казва – не съм аз", каза Ганев.

По думите му "злите езици" говорят, че изпитът струва около 1000 лева. Не е ясно колко души са го взели по този начин и от кога действа схемата.

Сигналът за нея бил подаден на 5 юли за конкретна фирма. При пристигане на място е установено, че изпит вече е започнал. На изпитните тестове имало предварително сложени белези и на практика кандидатите решавали вече решени листовки.

Още по темата
Схемата не е сложна - с макетно ножче се срязва пликът, листовката се изважда и решава, после се връща обратно, а пликът се залепя с лепило.

Жребият кой инспектор в коя фирма да отиде също се оказва манипулиран – имената с „правилните“ изпитващи се поставят в джобчетата, образувани при сглобяването на кутията, за да е ясно на представителя на фирмата, която си е платила, откъде да вземе листчето.

Инспекторът съответно получава пачка с предварително решени листовки с друг протокол.

При проверка на 110 папки от изпити след 1 януари, в 38 папки са открити следи от манипулиране. Не е открита подобна схема на друго място извън София.

Има и един случай с таблет – монтирана камера в копчето на ризата на кандидата, а той е бил със слушалка.

Всички теоретични изпити вече се провеждат само от служители на централната администрация, в момента се работи жребият кой изпитващ в коя фирма да провежда изпит да е електронен.

Началниците на областните отдели на ИА "Автомобилна администрация" ще минат през конкурс, според готвения нов устройствен правилник, съобщи Димитър Ганев.

До 2016 година по план трябва да се приключи с хартиените листовки и за изпита да се ползват само таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase