Подобни центрове от семеен тип вече има във Варна. Снимка: архив, Булфото

Започна строителството на център за настаняване от семеен тип на бул. "Сливница", район "Връбница".

С изграждането му ще бъдат осигурени близки до семейните условия на живот за общо 14 деца и младежи в риск, съобщават от Столичната община.

По проект сградата има три функционални зони - зона за лично пространство, която състои се от седем самостоятелни стаи с възможност за настаняване на две деца; зона за общо ползване, която представлява дневна с кът за хранене и кът за игри, и зона за социалните работници и педагози, които ще се грижат за децата.

Осигурена е достъпна среда за деца с двигателни увреждания, а прилежащото дворно пространство ще бъде приспособено за провеждането на разнообразни занимания.

Обектите се реализират в рамките на проект "Изграждане на социална инфраструктура за деинституционализация на социални институции. Проектът е на обща стойност 9.7 млн.лв. и се реализира с финансиране по ОП "Регионално развитие 2007- 2013".

С изпълнението му ще бъдат изградени 13 центрове за настаняване от семеен тип и три защитени жилища на територията на районите "Красна поляна", "Овча купел", "Люлин" "Надежда", "Подуяне", "Сердика", "Връбница" и "Искър", подходящи за предоставяне на резидентни услуги за децата и младежите, които понастоящем са настанени в специализирани институции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase