Снимка: архив, Булфото
fallback

Около хиляда служители на "Български пощи" от различни краища на страната излязоха на протестен митинг в столицата.

Демонстрацията им е организирана от Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ и потегли от централата на профсъюза, за да стигне до сградата на Министерския съвет.

Засилено е полицейското присъствие в района на правителствената сграда. Движението е ограничено, като се пропускат единствено автомобили, които идват от бул. "Мария Луиза" към бул. "Дондуков". Заради протеста в центъра са се образували големи задръствания.

Oще по темата
Протестиращите скандират: "Стачка" и "Искаме парите си". Участниците развяват знамена и носят плакати, на които пише: "Достойно бъдеще за пощенци", "Няма да търпим повече унижение", "Не, на скритата приватизация – да, на дължимата компенсация".

Основните искания на работещите в системата са спиране на съкращенията, увеличение на заплатите, както и изплащане на дълга на държавата към дружеството, който е в размер на 22 750 000 лв.

Георги Бочев, председател на Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ, пресметна, че средната брутна заплата в "Български пощи" е 511 лв.

Пощальоните, които пък са около 5000 души, вземат между 310 и 350 лв. месечно.

По думите му през последните 2 години са съкратени повече от 2 хил. души.

"Възниква въпросът защо трябва да съкращаваме само изпълнителните кадри, а не чиновници. В пощите има твърде много чиновници и заплатите им са много хубави", добави Бочев.

Синдикалистът се оплака още, че "и държавата, и партиите" са абдикирали от Пощите, които са създадени през 1879 г. и извършват редица социални услуги за гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

kalinkamalinka

преди 10 години

Така е и тук много чиновници с високи заплати. От тях да почнат съкращенията. КНСБ ,напомни за себе си.

28

jr0

преди 10 години

Да ви разкажа за поредната добре облислена глуспост в БП с цел облагодетелстване на определени хора. На един близък до София клон е наредено вече да не превежда парите по банкова сметка към управлението в София, а да започне да ползва услугите на Инкасо за ~ 2лв. на км. Отиване от София до клона и обратно струва на БП 100км*2лв. = 200лв. на ден !!! Докато превода е далеч по-евтин . Защо са заменили евтиното със скъпо ? Ето къде отиват парите за заплати - в джоба на заинтересовани кръгове ...

27

Рали1

преди 10 години

Защо чак сега протестирате?Къде бяхте ,когато започна отделянето на пощи и далекосъобщения,защо не подкрепихте колегите си от далекосъобщенията?Къде бяхте когато започнахте да се превръщате в магазин за всичко-тоалетна хартия,салфетки,капачки за буркани,сега и кредити ще давате? Срещу какво заплащане работехте толкова години ?След като и работното време е намалено,пренасочване към други позиции-но то е временно ?Къде бяха синдикатите през всичкото това време ?

fallback