Кметът Йорданка Фандъкова. Снимка: Булфото

Толкова детски градини, колкото се построиха в София през последните пет години, не са се строили никога, похвали се пред общинските съветници кметът Йорданка Фандъкова.

"Призовавам за пореден път да се спрат манипулациите за ужаси по темата за детските градини", настоя тя.

Фандъкова пресметна, че само през настоящата година в столицата се строят вече 12 детски градини.

Още по темата
Според нея решението на проблема с местата в детските градини е само в строителството на нови детски градини.

Изказването й бе провокирано от левия общински съветник Калоян Паргов, който заяви, че "ужасът от това да не си запишеш детето в детска градина е много по-голям в сравнение от миналата година".

"На места има около 100 деца, които чакат да бъдат приети. Такова задръстване не е имало досега", коментира Паргов, който се позова на данни от родителски организации, че над 13 хиляди деца ще останат извън столичните забавачки.

Днес Столичният общински съвет прие изменения в правилата за прием в общинските ОДЗ-та и ясли. В тях е записано, че дете, което е прието в градина в две поредни класирания, но не е било записано, губи правото си да кандидатства в четири генерални класирания.

Родителите, работещи в страни от ЕС, пък ще получават по една точка допълнително при кандидатстване. По една точка ще получават и родители, записани за редовна докторантура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase