Снимка: Булфото

Около 733 лева е струвал миналият отоплителен сезон на софиянците, използващи парно, съобщава „Монитор“. Това е средната сметка за двустаен апартамент до 70 квадрата в столицата.

Във въпросната сума влизат както отоплението, така и харчовете за топла вода, уточняват от фирмата за топлинно счетоводство „Техем”. Справката на фирмата за дялово разпределение показва, че от общата сума, платена на столичната топлофикация, 57% са за парно, а 43 на сто са за подгряване на водата. Така за двустаен апартамент това  излиза средно 422 лв. за топлото по радиаторите и 311 лв. за гореща вода.

За малките жилища до 50 квадрата данните показват, че парното им е излязло 263,40 лв. за цялата зима, а топлата вода - 208,48 лв. С доста по-сериозни сметки обаче приключват зимата по-големите апартаменти до 100 квадрата. За тях общата сума е 935 лв., като 557 лв. от нея се падат на парното, а останалата част – на топлата вода.

Както Dnes.bg ви съобщи, не се очакват шокови изравнителни сметки за парно в столицата. Причините за по-ниските сметки са по-късият отоплителен сезон като брой дни, понижението на цената на топлинната енергия по време на отоплителния сезон, а влияние оказва и спецификата на потреблението на всеки отделен клиент, коментира Ася Ангелова от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase