Борисовата градина. Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще си поиска от държавата теренът на бившия стадион "Юнак", обяви главният архитект на София Петър Диков, попитан за съдбата на терена на стадиона.

По думите му теренът с обща площ 18,4 дка е придобит от държавата през 2005 година първо като държавна публична  собственост, след това с решение на Министерския съвет територията е преобразувана в държавна-частна собственост и е апортирана в държавното дружество Национална спортна база.

"Тъй като там няма да има строителство, нито спортни зали, каквито идеи имаше преди години, този терен е само в тежест на  държавата и тя не получава приходи от него. Затова и предложението ни ще бъде теренът да се върне на Столичната община и да стане част от Борисовата градина", коментира Диков.

Попитан ще бъде ли издигната 18 етажна сграда на мястото на хотел "Рила", главният архитект на София каза, че против строителството на толкова висока сграда в сърцето на града.

"Със сигурност подробният устройствен план на район "Средец" ще бъде променен", подчерта той.

Освен това по думите му възражения срещу подобно строителство има и от страна на собствениците на  съседни обекти, включително и от Светия Синод, поради разположената там църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase