Снимка: архив, Булфото
fallback

Жители на столичния квартал "Слатина" излязоха на протест срещу плановете за изграждане на улица и няколко жилищни постройки в парка "Робов дол".

План за подобна улица фигурира в Подробния устройствен план за района от 70-те години на миналия век. Местните хора обаче искат да запазят зелената площ в квартала си.

"На по-малко от 30 метра разстояние име две други улици в ужасно състояние. Нека парите за новата се пренасочат към тяхната реконструкция", предложи пред bTV Даниела Йорданова.

По думите й, освен за изграждането на улица, има и план за строителството на три 8-етажни жилищни сгради, а хората се борят поне да бъде намалена височината им.

Арх. Красен Христов, който е автор на плана за изменение на Подробния устройствен план, обясни, че се предвижда строителството на 4-етажен блок, едноетажна сграда, още една триетажна сграда и улица.

Районният кмет Антоанета Апостолова обясни, че частният имот е национализиран със Закона за едрата градска собственост през 1948 г.

"Частникът си иска имота, ако беше ваш, щяхте да си го искате", репликира тя гражданите, като уточни, че паркът всъщност не е зелена площ, а започва от границата на частния имот.

"Аз живея тук от 40 години и съм садила дървета като студентка, омръзна ни през пет години да се борим за такива неща", оплака се обаче жена от квартала.

Нейна съседка също се обяви против реституцията на имота, като посочи, че е "по-добре един човек да бъде недоволен, отколкото пет блока по три входа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 10 години

До Анонименкв. Редута

24

З.Кирилова

преди 10 години

Израснала съм в този парк! Не го давам за нищо на света! Хубаво зелено кътче в квартала.На времето дядо е имал къща с голям двор и са го обезщетили както е бил реда по онова време.Така че да не плачат разни алчни хорица,че имота е частен, защото всички тамошни собственици са били обезщетени както трябва. Те не са били много и са се знаели,а техните деца и внуци живеят в блоковете около парка.Така че считам ,че този мистериозен "собственик" е някой с нечисти намерения.

23

Анонимен

преди 10 години

Интересно в случая е, че този парк се възстанови и се поддържа благодарение на пари по Европейски фондове. Как така се отпускат пари за нещо, което се знае, че ще бъде унищожено.Някои от хората, които коментират, казват че може да стане както в Турция. А защо не? Ако трябва ще стане. По този начин трябва да се защитават всички останали зелени площи в София.

fallback