От КАТ очакват засилен трафик по празниците. Снимка: Булфото

Специални "зелени вълни" ще изпращат и посрещат пътуващите от и към София за предстоящите великденски празници, съобщи началникът на КАТ-София комисар Богдан Милчев.

По думите му този вариант на организация на движението е изпитан добре в последните години  и се оказват изключително удачен. От "Пътна полиция" отчитат засилен трафик към изходите на София още в изминалия петък, когато много софиянци са напуснали столицата заради струпването на почивни дни.

Във вторник и сряда "зелени вълни" ще има по основните пътни артерии на столицата: Орлов мост – бул. „Цариградско шосе” – магистрала „Тракия”; Руски паметник – бул. „Цар Борис” – Пернишко шосе; Люлин; бул. „Сливница” до изхода на Околовръстно шосе. На бул. „Ломско шосе” също ще има засилени мерки и при необходимост пътните полицаи ще изключат светофарите и ще регулират движението.

Комисар Милчев призова гражданите да бъдат търпеливи при излизане от столицата. Той призна, че в петък е имало затруднения при движението по „Ботевградско шосе” заради ремонт, но има уверение, че за празниците ще бъдат осигурени 2 ленти на движение.

От полицията се заканиха, че засиленият контрол по пътищата няма да бъде само вечер, а през цялото време на празниците и ще се правят проверки както за алкохол, така и наркотици.

От КАТ очакват един от основните проблеми с трафика да бъде отново главен път Е-79.  Шофьорите да бъдат търпеливи и да не предприемат рискови изпреварвания, призоваха от полицията.

Отсечката около Дунав мост също ще бъде натоварена. На 30 април следобед и на 6 май ще има пътни полицаи, които да регулират и подпомагат движението.

Освен по пътищата в България, полицията ще създаде организация и за охрана на за системно полицейско присъствие в малките селища, на местата, където се очакват много посетители, а също и в обектите с концентрация на големи парични средства, посочи началникът на Отдел „Криминална полиция” в ГД” Национална полиция” Атанас Илков. Той посъветва пътуващите извън населените места да предприемат мерки срещу евентуални посегателства върху собствеността им, като уведомят близки или съседи, че ще отсъстват, а те своевременно да подават информация на тел.112, за да бъдат предотвратени посегателства.

От пожарната също са в готовност да осигурят безопасността на посетителите в храмове и площади. 1465 такива обекта, главно православни храмове, са проверени, в 359 случая са констатирани нарушения и са взети мерки като са издадени разпореждания, включително и за спиране от експлоатация на ел. инсталации или части от тях.

В беседи с църковните служители е обсъдена оптималната организацията за безопасност край храмовете вечерта преди Възкресение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase