Снимка: Булфото, архив

В училищата в София през тази година седми клас завършват 9 767 ученици или с около 700 ученици повече от миналата година, а за приема в гимназиите след седми клас са обявени в паралелките места за 7 660 ученици. Това съобщи Ваня Кастрева - началник на Регионалния инспекторат по образованието в София пред БТА.

По думите й това означава, че конкуренцията между седмокласниците в столицата ще е по-голяма, но тя ще зависи също и от резултатите, които ще получат учениците на външното оценяване на 21 и на 23 май.

Важно е учениците да знаят, че ще има конкуренция в София и високата им оценка ще означава, че ще бъдат приети в желаното от тях училище, посочи Кастрева.

Профилираните паралелки в гимназиите за прием след седми клас в София за новата учебна година са 192, а професионалните паралелки са 94. През миналата учебна година профилираните паралелки след седми клас бяха 197, а професионалните паралелки - 89.

По-големият брой сега на професионалните паралелки показва, че даваме приоритет на професионалните училища, за да могат да развиват добри специалности и да им дадем оздравителен шанс, коментира Кастрева.

Тя обясни, че приемът след седми клас в София е съобразен със заявките на самите училища. План-приемът преминава през няколко стъпки - предложенията на училищата, обсъждането им на регионално ниво заедно със социалните партньори, а последното съгласуване е в Министерството на образованието, младежта и науката, допълни Кастрева.

Приемът в елитните езикови гимназии в София за новата учебна година се запазва и не е намален в сравнение с миналата година, съобщи началникът на РИО-София. Всички езикови гимназии запазват паралелките си от миналата година, с изключение на Националната природо-математическа гимназия, която ще открие нова паралелка с профил "Информатика".

Учениците от НПМГ имат добри постижения на международни състезания по този предмет и затова беше уважено желанието на гимназията за откриването на тази нова паралелка, заяви Ваня Кастрева.

Тя отбеляза също, че в Немската гимназия и във Втора английска гимназия за новата учебна година се намалява броят на учениците в паралелка - до 26, вместо до 28 ученици, както е сега. Това е по желание на тези две езикови гимназии, но в останалите езикови гимназии максималният брой на учениците се запазва до 28. По 28 ученици ще има в паралелка в Испанската гимназия, в Първа английска гимназия, в Търговско-банковата гимназия, във Финансова-стопанската гимназия и в Софийската математическа гимназия, каза Кастрева.

По думите й английският език отново остава най-предпочитаният чужд език за изучаване от учениците след седми клас. Този факт вероятно ще е налице и през тази година, въпреки че се стараем да провокираме интереса на учениците и заявките на училищата и към другите чужди езици, защото многоезичието е интересен щрих в столичното образование, коментира Кастрева.

Тя каза, че като първи или като втори чужд език английският остава най-предпочитаният в желанията на учениците в София и това намира отражение и в държавните зрелостни изпити. За разлика от цялата страна, където най-много ученици от 12-ти клас са избрали да се явяват на втората задължителна матура по предмета "География и икономика", то в София - най-желан за втората матура е "Английският език", съобщи началникът на столичния инспекторат.

Попитана как седмокласниците да подредят желанията си за прием, например, ако ученик изучава от първи клас английски език, а от пети клас - испански език, като втори западен език, Кастрева препоръча, ако от първи клас се изучава английски език, то в осми подготвителен клас ученикът да избере друг чужд език.

Този избор ще му даде шанса, завършвайки гимназия, да владее добре два чужди езика, каквото е изискването и на европейската езикова рамка, коментира Ваня Кастрева. Тя съобщи, че на матурите през тази година, както и през миналата година, учениците от 12-ти клас ще бъдат разпределени на случаен принцип в кое училище да се явяват, а седмокласниците за външното оценяване ще бъдат в собствените си училища.

През май 2012 г. за втора поредна година националното външно оценяване в седми клас и държавните зрелостни изпити за 12-ти клас ще са в един и същи ден, но ще започват в различен час.

На 21 май от 8.00 ч. ще е матурата по български език и литература, а от 10.00 ч. ще е външното оценяване по БЕЛ в седми клас. На 23 май от 8.00 ч. ще е втората задължителна матура по предмет по избор за 12-ти клас, а от 10.00 ч. ще е външното оценяване по математика в седми клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase