Палатковият лагер до парламента. Снимка: БулФото

С минута мълчание за "изгорелите" в протестите срещу монополите започна днес учредяването на гражданско движение "Орлов мост - за промяна". Протестиращите се събраха до храм-паметника "Св. Александър Невски". В учредяването участваха няколко десетки граждани.

Янаки Ганчев - съучредител на движението, заяви, че не трябва да се правят спекулации и сравнения на гражданското движение с политическа партия. Той призова за три "Не" и за бойкот на изборите. Според него изборите са нелегитимни и неравнопоставени. Според Ганчев властта е подготвила военен преврат.

Той се позова на изказване на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, в което се посочва възможността "вносен" генерал да направи преврата, защото български не би се съгласил. Ние искаме промяна, но ако промяната минава през анархокомунизъм, по-добре да няма промяна, каза Ганчев, цитиран от БТА. Живели сме в комунизъм 45 години и след това още 23, и не искаме това да продължава, допълни той. Ганчев поиска президентът Росен Плевнелиев да се вслуша в гласа на хората, а не на олигарсите, защото иначе може и да не си изкара мандата.

Оратори на митинга пожелаха "Орлов мост" да стане "Орловото гнездо" на 21-ви век и призоваха протестиращите да превърнат България в национално могъща и социално справедлива държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase