Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
Със скандирания „Мафия!“, „Искаме хляб и работа!“, "Мишоци!", "Оставка!" хиляди миньори, железничари и енергетици протестираха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Шествието тръгна от пл. "Княз Александър Първи" към ДКЕВР като премина през президентството и Министерския съвет. Начело на колоната бе черен кръст с надпис „Въгледобив”. 

Пред сградата на регулатора протестиращите оставиха въглища с обяснението, че комисарите от ДКЕВР едва ли са виждали подобно нещо, когато "мафиотски" са повишили цената на тока на 1 юли 2012 г. с 13 на сто.
Oще по темата

Протестиращите, които по данни на синдикатите са около 3 000 души, настояха представители на ДКЕВР да гарантират, че няма да бъдат закрити работните им места. В декларация под мотото "Да защитим работните места" има общо девет искания. Сред тях са потребителят да плаща само цената, отразяваща разходите за производство на ток, пренос и разпределение, да се ограничи прякото включване в цената на крайния потребител на добавки за "зелена" и "кафява"  енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата, да се създаде национален държавен фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на зелената добавка в цената на тока за потребителя и др.

"Има решение. Всички ТЕЦ-ове остават да работят", обявиха двама от протестиращите представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", които влязоха в сградата на регулатора, за да представят декларацията.

Въпреки това обаче протестиращите заявиха, че не вярват на ДКЕВР и отново ще дойдат на протест на 1 юли, но този път ще бъдат 10 хиляди. Шествието се отправи към сградата на МИЕТ. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че има решения за евтин ток и за работа на всички и който не може да ги намери, трябва да си ходи. От синдикатите призоваха да не се допуска приватизация на БДЖ - Товарни превози и да се наложи мораториум.

Протестиращите пристигнаха с автобуси от страната. В началото на протеста синдикалисти съобщиха, че миньори от централите „Бобов дол” и „Брикел” са блокирани на входа на София.  По думите на вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров това е саботаж.

Федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа” категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта.

Протестното шествие се отправи към сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Енергийният министър в оставка Делян Добрев слезе при протестиращите и обяви, че квотите на топлоцентралите в така наречения енергиен микс няма да бъдат намалявани. "Можете да не се притеснявате, имате си работните места", заяви Добрев.

Министърът в оставка каза още, че винаги се е отнасял с уважение към труда на миньорите, след като протестиращите поискаха извинение от него и го освиркаха. Добрев отрече да е казвал, че 500 работни места на миньори нямат значение за него.

Новината е актуализирана към 12.30 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

беден

преди 11 години

Отново има нещо сбъркано в системата. Всички искаме чиста природа,възобновяеми източници на енергия, а излиза ,че те са ни много скъпи. Уж чисто, ама скъпо!!! Правилното не е ли-чисто и евтино?

128

беден

преди 11 години

Вие дали сте убедени, че протестирате на правилното място? Защо не сте пред собствениците на фабриките си?

127

Gavasov

преди 11 години

tam ima samo tzigari. falshivi ostavki.hlyab nyama.

fallback