Снимка: архив, Булфото

96% от клиентите на столичната "Топлофикация" ще получат по-ниски сметки за януари в сравнение с предходния месец, това съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация" - София.
Това показват данни на изчислителния център на компанията.

Средното понижение на сметките в столицата с 10.32% спрямо предходния месец. По данните на изчислителния център близо 70% от клиентите имат сметки до 150 лв. за парно и топла вода за януари тази година.

Основната причина е намалението на цената на топлинната енергия в София със 7,18% от 1 януари 2013 г. Освен това през изминалия месец столичани са потребили 525 774 МВтч топлинна енергия, което е с 3.38% по-малко в сравнение с декември.

Намалената консумация е свързана и с по-високата средномесечна температура, която според данни на НИМХ при БАН, е плюс 0,9 градуса, докато през декември е била - 0,8 градуса.

В резултат на анализите, направени от експертите на компанията, е установено, че само при 4% от битовите потребители има завишение на януарската сметка. За всеки един от тези случаи е направена предварително пълна проверка.

Според информацията на топлинните счетоводители в мнозинството от тези случаи става дума за месечен отчет на реално потребление. В по-малък процент от случаите има промяна на прогнозните дялове след подадени заявления от страна на потребителите. Консумацията на повече топлинна енергия и подаването на заявления към топлинните счетоводители за завишение на прогнозните дялове е характерно за новите сгради, в които всеки месец се наблюдават промени в потреблението, свързани с населяването на жилищата.

"Топлофикация" София разполага с информация за състоянието на сметките при всеки един от тези около 4% от клиентите, която е подадена от обслужващата фирма за дялово разпределение. До края на февруари фирмите-топлинни счетоводители ще предоставят резултати от поисканата извънредна проверка на заявените нулеви прогнозни дялове. На тази база се изготвя корекция на прогнозния дял, отчитаща реалното потребление в сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase