Едно от отрязаните дървета. Снимка: мРепортер
fallback

Сеч на дървета заради строеж на голям супермаркет разбуни духовете на еколозите. Днес от Столична община проведоха акция за разчистване на терена за мащабния проект.

Чинарът в столичния кв. „Бъкстон“, заради който на 3 февруари еколози протестираха и не позволиха да бъде отсечен, обаче е запазен и обгрижен. Той е третиран със специален овощарски препарат, а сухите му клони са орязани.

Заедно с въпросния чинар спасени от сеч са още три дървета – две иглолистни и едно широколистно, съобщи за Dnes.bg кметът на столичния район „Витоша“ Стойко Дуков.

Днес обаче бяха отрязани други четири от дъветата, сигнализира наш читател в рубриката ни мРепортер.

Операцията по отрязването им е започнала в ранни зори - около 7.30 часа. Относно тези дървета Дуков коментира, че попадат точно в строителното петно на строежа на бъдещ хипермаркет и това е наложило премахването им.

Кметът заяви, че никога не е поемал личен ангажимент да запази тези дървета, въпреки че се появи и такава информация – ангажимент бил поел само за чинара и го е изпълнил. Кметът дори се похвали, че купил специално две лейки, за да полива въпросното дърво.

Негодуването на еколозите започна на 2 февруари, когато бяха отсечени две от дърветата в парцела. Тогава на протест излязоха около 50-60 души, които настояваха отсичането на дърветата да престане, защото някои от тях са вековни. Строежът на нов хипермаркет беше преустановен и беше назначена експертиза, която да установи възрастта на дърветата.

Екозащитници от Facebook групата "Green team България" твърдят, че чинарът е на възраст над 200 години, а в парцела е имало и ясен, който е на около 100 години.

След излизане на резултатите от експертизата се оказало, че нито едно от дърветата в парцела не надвишава 60-годишна възраст, включително и чинарът, информира Дуков.

Въпреки това, по думите на кмета, все пак са се наложили промени в плана за строеж и така били спасени чинарът и още три дървета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Христена

преди 11 години

До 43Жалко, че толкова много хора мислят само от днес за пладне. Какво ли ще е след 50 години? Ами децата ти ще дишат чистия софийски с маска, ще познават животните само от картинки и ще се хранят с пластмасова риба.

38

Анонимен

преди 11 години

Учудвам се, че в 21 век все още има толкова АНТИ-ПРИРОДНО настроени *строители*, за което е важен бетонът, а не дърветата !!!Тотално сте заблудени, като мислите, че 40 дървета не били важни за цялата планета -всяко едно живо дърво е важно, а простотията с допълнителното засаждане е само за успокояване на фалшивото ви самосъзнание, че отсичането на дърво не е УБИЙСТВО ! Такова е и ще ви се върне, ако не на вас, на децата ви ... НЕ СЕЧЕТЕ дървета, променяйте плановете за строителство!!!

37

Анонимен

преди 11 години

До wasservonuberseeи ОТ КАКЪВ зор ЩЕ СЕЧЕТЕ дървета, щом след това ще засаждате други?Наясно ли си драги, че след 50 години, я си жив, я не, за да видиш дали насадените от теб дървета са оцеляли или някой друг ***, като теб е решил да промени плана на залесяването???

fallback