Едно от отрязаните дървета. Снимка: мРепортер

Сеч на дървета заради строеж на голям супермаркет разбуни духовете на еколозите. Днес от Столична община проведоха акция за разчистване на терена за мащабния проект.

Чинарът в столичния кв. „Бъкстон“, заради който на 3 февруари еколози протестираха и не позволиха да бъде отсечен, обаче е запазен и обгрижен. Той е третиран със специален овощарски препарат, а сухите му клони са орязани.

Заедно с въпросния чинар спасени от сеч са още три дървета – две иглолистни и едно широколистно, съобщи за Dnes.bg кметът на столичния район „Витоша“ Стойко Дуков.

Днес обаче бяха отрязани други четири от дъветата, сигнализира наш читател в рубриката ни мРепортер.

Операцията по отрязването им е започнала в ранни зори - около 7.30 часа. Относно тези дървета Дуков коментира, че попадат точно в строителното петно на строежа на бъдещ хипермаркет и това е наложило премахването им.

Кметът заяви, че никога не е поемал личен ангажимент да запази тези дървета, въпреки че се появи и такава информация – ангажимент бил поел само за чинара и го е изпълнил. Кметът дори се похвали, че купил специално две лейки, за да полива въпросното дърво.

Негодуването на еколозите започна на 2 февруари, когато бяха отсечени две от дърветата в парцела. Тогава на протест излязоха около 50-60 души, които настояваха отсичането на дърветата да престане, защото някои от тях са вековни. Строежът на нов хипермаркет беше преустановен и беше назначена експертиза, която да установи възрастта на дърветата.

Екозащитници от Facebook групата "Green team България" твърдят, че чинарът е на възраст над 200 години, а в парцела е имало и ясен, който е на около 100 години.

След излизане на резултатите от експертизата се оказало, че нито едно от дърветата в парцела не надвишава 60-годишна възраст, включително и чинарът, информира Дуков.

Въпреки това, по думите на кмета, все пак са се наложили промени в плана за строеж и така били спасени чинарът и още три дървета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase