Фандъкова представи Календара на културните събития в София. Снимка: БТА

Столичният кмет Йорданка Фандъкова очаква утре резултатите от проверката на „Топлофикация“ и анализ на какво се дължат високите декемврийски сметки за парно в София.

Възложеният от нея финансов одит на дружеството е с по-дълъг срок, защото включва цялостна проверка. Фандъкова очаква да бъдат предложени варианти за промени в договорите между "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

Недопустимо е прогнозните сметки да не са известни на клиентите, защото това означава, че някой решава вместо тях колко са употребили, а после "Топлофикация" трябва да дава обяснение за сметките, каза Фандъкова.  Според нея, докато се правят прогнозни сметки, винаги хората ще бъдат изненадани, затова кметът се обяви в подкрепа на идеята за ежемесечно отчитане на сметките.

Още по темата

Фандъкова е възложила жалбите на хората да бъдат разглеждани и след утрешния краен срок на проверката. Тя напомни, че сигнали за нередности гражданите могат да подават и на открития наскоро специален сайт. Кметът смята, че установените грешки в декемврийските фактури трябва да бъдат коригирани още със следващите сметки за парно отопление.

Парламентарната икономическа комисия отложи за утре заседанието си, на което трябваше да възложи одит на дружеството заради отсъствието на представителите на БСП, ДПС и „Атака”. Председателят на комисията Мартин Димитров призова опозиционните депутати да отговорят защо саботират възлагането на одит на „Топлофикация-София“ и други важни точки.

От ПГ на ГЕРБ предлагат Сметната палата да извърши одит на дружеството, на ДКЕВР и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според предложението на депутатите от управляващата партия, Сметната палата трябва да одитира дейността на "Топлофикация-София" за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. Те мотивират предложението с обществения интерес и  създаденото социално недоверие по отношение начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на абонатите.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров, би следвало да бъдат проверени и регулативните и контролни функции на ДКЕВР и министъра на икономиката и енергетиката, за да има по-пълна картина какво се случва. По думите му ще са необходими поне 6-8 месеца за цялостен одит.

Изпълнителният директор на "Топлофикация- София" Стоян Цветанов ще предложи проверката на Сметната палата в дружеството да обхваща периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г., за да се види в кой период са натрупани дълговете и да се сравнят модели на управление.

Според Мартин Димитров одитът трябва да обхваща по-кратък срок, за да може да се отговори на въпроса за сметките в момента. Синята коалиция също предлага одит, но само на „Топлофикация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase