Тежки условия за водачите на автомобили в София. Снимка: Булфото

Половината от шофьорите в София карат с летни гуми, предупреждават пътните полицаи.

Според тях една от най-съществените причини за възникване на транспортни произшествия е неподготвеността на шофьорите и автомобилите им да се справят в зимни условия.

Ако гумата на автомобила има разкъсвания, превозното средство трябва да бъде временно спряно от движение. Освен това дълбочината на грайфера на гумите на автомобили и мотоциклети трябва да е не по-малка от 1,6 мм, алармират още от полицията.

94 леки и 5 тежки пътни инцидента са станали на територията на София за изминалото денонощие. Пострадали са седем души. Служителите на пътната полиция са получили 208 сигнала за леки инциденти и са съставили 108 двустранни протокола.

Пътните полицаи са изготвили редица съвети за шофьорите. Те настояват да се проверяват светлините на автомобила за изправност, да не се забравят зимните гуми и да се проверява дали не са износени или разкъсани. Освен това приканват шофьорите да подменят течността за чистачки със зимна, както и антифриза на двигателя. 

Зимната пътна обстановка изисква по-специфичен тип шофиране. Затова, ако не се чувствате достатъчно уверен в шофьорските си умения, от МВР приканват да не ползвате автомобила си и да не заплашвате собствената си и на другите безопасност. Карайте без резки спирания и внезапно намаляване на скоростта и спазвайте необходимата дистанция, съветват още от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase