Фандъкова се чувства подведена. Снимка: архив БТА
fallback

Доказала съм, че мога да искам и да приемам оставки, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след днешния скандал на заседанието на Столичния общински съвет.

Представителите на левицата поискаха оставките на  зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Любомир Христов.

Според общинския съветник от БСП Георги Кадиев лихвите при прекратяването на договора с частния превозвач "КАРАТ С" в размер на 3 300 000 хил.лв., които общината трябва да плати, са сметнати грешно. От левицата обясниха още, че ще уведомят прокуратурата и Сметната палата за случая.

Те ще настояват да започне дознание за престъпление по служба срещу кмета, двамата заместник-кметове и други лица, които са участвали в изготвянето на доклада.

Една проста сметка показва, че  за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо да не сме плащали на „КАРАТ С” от 2008 г. досега. Няма начин лихвата да е три милиона лева, ядоса се Кадиев.

По думите му докладът на одитора наистина потвърждава сумата от 3,3 милиона лева, но това е лихва, натрупана за период от десет месеца, а не за шест месеца.

Направих голяма грешка, че се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност. В случая се оказа, че тяхната информация за дължимите на "КАРАТ С" лихви е меко казано неточна, оправда се зам.-кметът на столицата по финанси Дончо Барбалов. Според него някой от дружеството е подвел ръководството на СОС.

Категорична съм, че отговорност по случая трябва да бъде понесена, заяви Фандъкова. Тя обаче обясни, че това ще стане, след като се направи проверката.

Цялата документация по случая се съхранява и управлява в Центъра за градска мобилност, заяви кметът на София. Тя посочи, че официалната информация за изчисленията на лихвите е била получена от там.

Съгласна съм със съветниците от опозицията, че резултатите от проверката трябва да бъдат предоставени на прокуратурата, ако това, разбира се, бъде възможно.

Фандъкова поиска проверката да приключи в най-кратки срокове и каза, че публично ще изнесе резултатите от нея.

Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане. Чувствам се подведена, каза Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

ги

преди 11 години

До Най- грешното е ти си *** и хората които подкрепяш!

45

ги

преди 11 години

До radioprestilka сякъш другите преди бойко нямаше далавери.всеки знае че тогава най много имаше.хората вече не са наивници!

44

AZ

преди 11 години

И аз искам да се чувствам подведен. Мооооля подведете ме. Е то такова безочие няма. Всички сме селски ***, като ги траем.

fallback