Снимка: Булфото

С близо 200 по-малко са подадените сигнали на граждани за бездомни кучета през септември в сравнение с предходния месец, обяви директорът на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков, който представи отчет на дейността на общинското предприятие за деветия месец от годината.

Постъпилите през септември сигнали са 742. Всички са въведени в електронната информационна система на "Екоравновесие" и се обработват, посочи Нейков.

Той представи данни, според които на територията на столицата са заловени общо 431 кучета, като в приюта в "Сеславци" са настанени 353 животни за кастрация, в Горни Богров - 63 кучета, а останалите в Координационен център "Илинден" и в Немския кастрационен център.

През септември гражданите са осиновили 45 кучета, а три болни животни са евтаназирани.

Върнати по местозалавяне от приюта в "Сеславци" са 342 кучета, 26 кучета са останали в приюти поради агресивно поведение и няма да бъдат върнати на улицата. Изразходваният бюджет за септември е 83 655 лв.

Нейков уточни още, че до две-три седмици ще бъде завършен новият приют за кучета в Горни Богров.

"Този месец обявихме подбор на управленския персонал - управителят, ветеринарният лекар, ветеринарният техник и диспечърът на приюта в Горни Богров, който се изгражда", отбеляза шефът на „Екоравновесие“.

Манол Нейков съобщи още, че са уточнени критериите за настаняване на кучета в общинските приюти. Те са разработени основно от фондация "Четири лапи" и са съгласувани с "Екоравновесие".

Критериите целят да се набележат приоритетните райони и места, в които са съсредоточени големите глутници от кучета. Това са най-вече районите "Люлин", "Подуяне" и "Витоша", където са установени най-много подадени сигнали в периода юни-септември.

Критериите ще бъдат и по приоритет - агресивните и големите глутници, животните около детските градини, училищата, гробищните паркове, както и кучетата на клошари.

От "Екоравновесие" са предвидили в приютите да остане и резервен незает капацитет, който да служи за спешно прибиране на големи групи кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase