fallback

Общ преглед

Протестиращи спънаха началото на конференция в Софийския университет, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

Хората бяха недоволни от форума, който според тях се опитва да реабилитира комунистическия режим. Основният им аргумент беше, че Людмила Живкова няма реална научна дейност, която да бъде разисквана.

Някои от протестиращите носеха плакати с надписи: "Живкова при Живкови, не при студентите", "Людмила Живкова е комунист, не народен будител" и скандираха "Не на комунизма". Имаше и плакат със снимка на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на Тодор Живков.

В четвъртък конференцията беше заклеймена с декларация от Синята коалиция. Десните поискаха събитието да бъде отменено и се възмутиха от опитите на ректора проф. Иван Илчев "да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП". 

„Категорично сме против фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от БКП. Така наречената "научна конференция", която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света“, заявиха сините.

Проф. Илчев пък определи позицията им като „примитивна реакция“.  Инициативата за форума била на преподаватели от Историческия факултет.

На конференцията присъстваше и дъщерята на Людмила Живкова - Евгения Живкова, която обаче напусна, макар че трябваше да представи доклад.

Организаторът на конференцията проф. Искра Баева определи протеста като политически и го обвърза с предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

367

Анонимен

преди 11 години

Какво ни навират тая бивша фамилияКато не ги последва съдбата на Чаушеску и сега си мислят, че българите са балами и не знаят колко"учена" беше Л Живкова и колко "морален" беше изнасилвачът Т СлавковАман от комунистически боклуциНапълнили Софийския университет и затова вече никъде не ни споменават като културна нация

366

Dimitar Atanassov

преди 11 години

Случилото се показва, че у нас все пак започва да се заражда някакво гражданско общество. Няма спор, че прекадяването пред портрета на Людмила трябваше да срещне съпротива, защото това не беше научна конференция, а събиране на живите носители на "червения пламък" в душите.Анализ на станалото: dimitaratanassov.wordpress/2012/10/25/conf-liud-zhiv/

365

beast

преди 11 години

мръсни комунисти! никога не трябва да се забравя колко семейства са пострадали от комунизма!. Хиляди са убити, а и колко синове и дъщери са носели болката от факта, че техните родители са били изтезавани и убивани по време на долният режим наречен -Комунизъм. Хора са били изселвани от собствените им имоти за да могат долни комунисти да живеят там. Смърт за всички подкрепящи този долен режим!

fallback