Паметникът на Цар Освободител беше демонтиран през септември. Снимка: Булфото
fallback

Паметникът на Цар Освободител се реставрирал в единствената професионална леярна в столичния квартал Требич, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред БНТ.

Той определи като глупости твърденията на проф. Велислав Минеков от движението на Меглена Кунева, според когото паметникът е зарязан в селски двор близо до „Требич” и от едната страна пърлят прасе, а от другата тенекеджия изчуквал ламарината”.

„Карате ме да коментирам глупости. Дайте да говорим за по-важните неща. Какво означава изчукват коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна, където от 20 години се отлива почти всичко поради липса вече на други леярни“, отсече министърът на културата.

Той заяви, че и негови скулптури са правени в същата леярна, а самият леяр също бил скулптор, по думите на Рашидов „наш колега, Марин, който завърши академията“.

„Той си е от „Требич” момчето. И си купи там едно ТКЗ-сарско място, два-три декара. И това е единствената професионална леярна. Какъв е проблемът?“, възмути се Рашидов.

По думите му редица професионални организации, творчески съюзи не са реагирали за начина, по който се извършва реставрацията. Проф. Минеков го определи като ванадлизъм.

Oще по темата
Рашидов заяви, че в тази леярна трябва да се отлеят краката на коня, защото „100 пъти показахте, че те са напукани“.

„Да говорим глупости пред хората, да, напукали са се, от времето е също. Нормално е след време да бъде някакъв ремонт, какъв е проблемът. Да, разбира се, за да се отлеят наново напуканите крака, трябва да се отрежат и отново да се заварят. Главата на коня, както виждате, има и дупчици. Това са нитове, с които всяко парче се отлива и се прихваща към тялото и се прави заварка. Същото ще се направи, за да се гарантира заварка, да е сигурно. Какво коментираме, аз не разбирам? И какво – във всяка манджа сме мерудия, след два месеца конят ще си дойде на мястото“, категоричен е Рашидов.

Паметникът бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран и трябва да е готов до края на годината. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

Рашидов каза още, че са предвидени средства с 10% да се вдигнат заплатите на работещите в областта на културата.
„Хубаво е българските артисти, след като сърцато работят, аз смятам, че е добре малко и самите артисти, хората, които произвеждат духовния продукт, да бъдат с по-добри заплати”, смята министърът на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Valeri

преди 11 години

Полoвин руснак съм и живея в София. Пътувал съм по екскурзии в Лондон, Париж, Берлин, никъде не съм виждал такова "навеждане" каквото има в София. Съжалявам българи, но е факт. Пр: бул. Цар освободител, Скобелет, Руски паметник, Съветски паметник, ул Гагарин, Чехов, Дондуков, граф игнатиев, Тотлебен, Гогол и кой ли още не. Tук има почти толкова руски и съветски символи колкото в Москва. Да не говорим че катедралата ви е кръстена Александър Невски. Много харесвам България, но е толкова трудно.

72

Анонимен

преди 11 години

Заглавието кърти

71

Анонимен

преди 11 години

89: колкото ти е грамотен писмения бълг.език, толкова ти е и мозъка. Вари го-печи го, едно си знае баба, едно си бае. Целия български народ е доказал по безспорен начин през изминалите десетилетия години,че това е царят-Освободител, а не "окопатор". Затова по-добре да си затвориш човката.

fallback