Столичните общинари няма да паркират колите си безплатно. Снимка: Булфото

Столичният общински съвет прие промените в наредбата за паркирането, с които общинските съветници и всички, назначени на изборни длъжности в Столична община, няма да имат привилегии да паркират в центъра личните си коли безплатно.

Поправката беше гласувани от 42 общински съветници, от тях 41 бяха „за” и 1 „против”. Срещу предложението гласува само общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова.

Тя се аргументира с факта, че за общинските съветници е важно да се паркира максимално бързо, когато е необходимо да се свърши безпроблемно дадена работа.

"За мен привилегията е със знак на равенство на признание", заяви Йорданова.

Тя обяви, че не се притеснява от "другарски съд" затова, че е гласувала срещу искането на своите колеги от ГЕРБ. Ние сме демократична организация, отчете Йорданова. 

Така с промените право за паркиране за служебни нужди в синята и зелената зона и на общинските паркинги ще има само за автомобили, собственост на Столична община, или такива, ползвани от звената на общинска издръжка.

Още по темата

От опозицията не останаха доволни от решението и го определиха като „кризисен PR”. Общинският съветник от БСП Росен Миланов определи новото гласуване като „оФидосване“ и напусна залата за гласуване.

"Синият" Владимир Кисьов пък нарече "пълна лудница" факта, че съветниците получават по 180 лева възнаграждение за труда си и на всичкото това трябва да си плащат и за паркиране в синята зона.

В крайна сметка обаче въпреки острите дебати 41 общински съветници гласуваха „За“ отпадането на привилегията.

Dnes.bg припомня, че на предишното заседание на СОС старейшините отхвърлиха същото предложение за отпадането на привилегията за безплатно паркиране.

Идеята не мина изненадващо, след като мнозинството на ГЕРБ в местния парламент се пропука. За запазването на правото за безплатно паркиране тогава гласуваха всички съветници от БСП, СДС, ДСБ, представителите на партията на Меглена Кунева, „Атака” и шестима представители на ГЕРБ.

Тогава от управляващата партия заявиха, че ще внесат отново отхвърленото предложение за ново гласуване.

Същевременно десетки софиянци готвят тази вечер палатков лагер пред сградата на "Московска" 33 в знак на протест срещу повишаването на цената за паркиране в центъра на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase