Фандъкова инспектира строежа на приюта. Снимка: БТА

В началото на ноември ще започне масирано прибиране на улични кучета в новоизграждащия се приют в Горни Богров, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, след като инспектира как върви строителството на приюта.

Първо ще се прибират най-агресивните кучета и глутниците, защото са най-опасни за хората.

"По мое настояване получихме възможност да изградим приют от отворен тип, който без да е луксозен, да предлага достатъчно добри условия за кучетата", каза столичният градоначалник.

Първият етап от изграждането се осъществява на площ от около 25 декара, а стойността на проекта е 1,3 млн. лева. По договор срокът за строителство на приюта е 90 календарни дни, но тъй като успяхме да ускорим графика с 15 дни, очакваме до края на октомври съоръжението да бъде завършено, заяви кметът на София.

Фандъкова представи данни, според които от началото на годината екипи на "Екоравновесие" са прибрали около 3000 кучета, а осиновените са 265.

"Продължаваме с кампанията за осиновяване на бездомни кучета от приюти. Който си осинови куче от приют, трябва да знае, че то е кастрирано и съответно не дължи никакви такси след това до края на живота му", уточни кметът.

Новоизграждащият се приют в Горни Богров е за 1000 кучета, като това е капацитетът, който имат всички приюти - общински и на неправителствени организации.

"С този общински приют ние удвояваме капацитета на приютите. Утре се отварят офертите и за втория етап, който също е за 1000 кучета и се намира също в Горни Богров.

Предложила съм на всички организации за защита на животните да им предоставяме безвъзмездно терени, за да могат те да изграждат приюти и съответно да ги експлоатират за тяхна сметка", допълни Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase