Фандъкова инспектира археологическата изложба. Снимка: БТА

Близо 6 милиона лева са инвестирани в археологически разкопки при метростанция „Сердика II”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери как върви подготовката на археологическата изложба, която ще бъде открита на 31 август на метростанция „Сердика”-2.

Експозицията е свързана с историята на София и ще бъде открита заедно с новата метростанция.

В 12 витрини са подредени културни находки от дълбока древност. По думите на столичния градоначалник археологическите разкопки продължават и следващата година хората ще могат да се разхождат и да разглеждат археологическите ценности на града.

„Изложбата ще бъде за всички хора, преминаващи през тази станция. Те могат да се запознаят в детайли с древната история на София, с която можем да се гордеем”, каза още Фандъкова.

Тя допълни, че този проект е много добра заявка за успешната кандидатура на София за европейска столица на културата.

Изложба като тази няма в никое друго метро в света, заяви заместник-кметът по култура Тодор Чобанов, който е и археолог. Той обясни, че най-старите експонати датират от 7 хиляди години пр. Хр.

Ние сме вратата на европейското пространство за това революционно за тогава откритие - съдове, в които се готви и се съхранява храната, обясни още зам.-кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase