Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява да се облекчи процедурата за живеещите в „синята зона“ при издаване на стикери - не само на собственици, а и за наематели, и за хората, които имат роднинска връзка със собствениците.

Тя инспектира ремонта на входа на Южния парк откъм ул.  "Козяк".

Според Фандъкова процедурата вече е облекчена до голяма степен, но е възможно още и Столичният общински съвет може "де юре" да направи това.

Тя заяви, че е съгласна с гратисния период от един месец, който беше договорен на среща с председателя на
Общинския съвет и протестиращите, живеещи в „синята зона“.

„Вече се правят и служебни справки за някои от документите, така че хората да подават своите заявления и да предоставят за справка само лична карта, талона на автомобила и документа за собственост или за наемане на апартамента“, посочи кметицата.

Още по темата
По думите й това е напълно достатъчно, а за всички останали документи могат да се правят справки по служебен път, без да се налага хората да ходят до Центъра за градска мобилност и оттам - до друга институция.

Очаквам от общинските съветници днес да дискутират и приемат това, както и да обсъдят всички предложения на живеещите в „синята зона“, каза Фандъкова.

Според нея ще има и такива предложения, за които ще е необходимо повече диалог. „Хората би следвало да знаят, че ако се стесни пешеходната зона на тротоарите, която е отвоювана от автомобили, няма как да
преминават майки с колички или хора с увреждания“, допълни кметът.

Ремонтът на входа на Южния парк откъм ул."Козяк" трябва да завърши през втората половина на септември.
Това е тритият етап от реконструкцията на Южния парк, посочи Фандъкова.

Проектът включва цялостна подмяна на настилките, които ще бъдат от гранитни плочи и от асфалт. Ще има осветление, ще бъдат оформени зелените площи, ще се засадят цветя и ще бъдат изградени две детски площадки.

Стойността на ремонта, който е върху три декара площ, е около 160 000 лева, а на детските площадки - 60 000 лева.

В момента се ремонтира пространството около паметника на Патриарх Евтимий, припомни кметът и допълни, че това е поредното знаково пешеходно пространство за софиянци след приключилия ремонт на Ларгото и на "Цар Освободител".

Тя припомни, че в петък ще бъде открит и вторият лъч на метрото, който ще достига до кв. "Лозенец", където ще има удобен градски транспорт, буферен подземен паркинг, пешеходно пространство и зона за игра на децата.

Искаме още тази година да започне изграждането на линията до аерогарата, а най-късно в началото на следващата година да започне изграждането и до Бизнес парк в Младост. Имаме готовност и за трети метродиаметър. Надяваме се и в следващия програмен период Европейският съюз да финансира и голяма част от този проект”, заяви Фандъкова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase