Снимка: Булфото

Отровата не е решение на проблема с бездомните кучета, защото може от примамките да пострада случайно и дете.

Това заяви директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков на пресконференция, на която бяха огласени подробностите по изграждането на приюта в Горни Богров.

През юли от район "Студентски" са били открити 13 трупа на бездомни кучета. Този понеделник в квартал "Бъкстон" са били прибрани още три мъртви животни.

Още по темата

„Опитът и практиката ни говорят, че там където за един-два дена в концентриран район се появят повече починали кучета, има съмнения за отравяне“, посочи Манол Нейков.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е разговаряла с полицията за по-интензивно разследване на подобни случаи.

Иначе срокът за изпълнение на първия етап на приюта за кучета в Горни Богров е 90 календарни дни. В него ще бъдат подслонени 1000 животни.

Сключен е договор с фирма "Нивел", стойността му е 1 385 000 лева, съобщи пък шефът на дирекция "Общински земи, гори, водни обекти и околна среда" в Столичната община Нина Макарова.

Цялата площ е около 40 000 кв. м. За втори етап от приюта с места също за 1000 кучета е обявена процедура по закона за обществените поръчки, документацията ще се отвори на 4 септември.

През юли са били заловени 420 кучета, 318 са преминали за кастрация в приюта в Сеславци, 94 - в приюта в Горни Богров, и осем - в кастрационен център "Илинден".

Осиновени са били 31 кучета. Евтаназирани са 4 кучета, умрели са седем. Разходите за юли са 83 303 лева, за сравнения през юни са били 117 781 лева

Изхвърлени само за последната седмица са 61 кученца, които са били оставени в кашони пред блокове и градини. Вероятно те са родени в дворове и апартаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase