Ремонтите в столичните училища ще завършат до 15 септември. Снимка: БТА

Близо 1,5 млн. лева са одобрени за възстановяването на обекти в столицата, пострадали при земетресението от 22 май, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която цитира решението на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

От тези средства около 840 000 лв. са предназначени за 36 училища и 30 детски градини.

По думите на столичния градоначалник паралелно с това се ремонтират 61 сгради на общински градини и училища.

"Най-важният приоритет в момента е енергийната ефективност на сградите. Миналата година е направено цялостно саниране на 28 училища и детски градини, а тази година ще бъдат санирани 17 сгради", отчете още Йорданка Фандъкова.

По думите й общата стойност на ремонтните дейности на сгради на училища и детски градини в общината е 17 млн. лева, като това са средства от общинския бюджет, от Общинския приватизационен фонд, от ОП "Регионално развитие" и от Националния доверителен екофонд.

Фандъкова гарантира, че всички предвидени ремонти ще приключат до първия учебен ден.

"Продължителни дейности ще има само в едно училище и пет детски градини, като е направена организация, така че те да не пречат на учебния процес", поясни тя.

Същевременно стана ясно, че столичният инспекторат е наложил само за три дни над 1500 лв. глоби за превишена квадратура и незаконна търговска дейност.

Проверките на инспектората са съвместни с Общинска полиция и се извършват след 17.00 ч.

Най-много са нередовните търговци в районите Оборище, Средец, Триадица, Красно село и Възраждане, поясни столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase