При неплатен данък Столичната община ще спира годишния технически преглед на кола. Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще "спира" онлайн годишните технически прегледи на автомобили, за които не е платен данък.

Това ще стане възможно от месец септември, когато системата за отчитане на местните данъци на общината ще се свърже със софтуера за отчитане на годишните технически прегледи към ИА "Автомобилна администрация" на транспортното министерство, обясни за БТА заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

И според законовите изисквания сега при годишен преглед на автомобила собственикът му трябва да представя документ за заплатен данък, но това не се прави на много места и за да се избегне субективният фактор, общината въвежда тази мярка, допълни Барбалов. По думите му при въвеждането на данните за колата, пристигнала за технически преглед, в сервиза ще излиза съобщение, че за нея са платени или не са платени дължимите такси. При неплатена сума няма как да се извърши технически преглед.

В интервю за БТА заместник-кметът Барбалов посочи, че от този месец в общината се въвежда всекидневна обмяна на данни между банките и другите звена, занимаващи се с електронни плащания на данъци и такси към общината. До момента общината и тези институции обменяха информация веднъж месечно и не бяха малко случаите, когато някой е решил да плати чрез разплащателна система в интернет своите данъци и след тяхното заплащане да има все още информация, че продължава да ги дължи. С подобрената обмяна на информация такива случаи ще останат в миналото, посочи Барбалов.

Общината предвижда да създаде и "виртуален пост" за плащания на дължими данъци и такси. Чрез тази система при проверка на задълженията на всяко лице през интернет-страницата на Столичната община, то ще може да избере бутон "плащане" и да заплати желаните суми. Предвижда се системата да заработи от есента.

Изпълнението на приходната част на бюджета на Столичната община за полугодието е 49,5 процента от заложените 523 824 000 лева данъци и неданъчни приходи, посочи Барбалов. Разликата със същия период от миналата година е малко над процента повече, допълни той.

От данъка върху недвижимите имоти в бюджета на София са постъпили 64 на сто от заложеното за годината - 85 млн. лв.

При данъка върху превозните средства изпълнението е близо 67 на сто, но статистиката показва, че парите за същия период миналата година са с 3,3 млн. лв. повече от внесените досега. Според експертите главно лизинговите компании не бързат да внасят авансово целия данък на регистрираните от тях  автомобили, макар и с 5 процента отстъпка, тъй като целта им е да направят продажби до края на годината. Това е и причината те заплащат данъка на две вноски, каквато е законовата възможност.

За първите шест месеца на годината в София са отписани от данъчните служби общо 64 634 превозни средства, а са записани - 50 410, посочи Барбалов. Намалението от над 14 хиляди коли според него се дължи на отписването на вече продадени автомобили в други общини или бракуването на автомобили.

Друга интересна статистика е увеличението на недвижимите имоти с близо 10 хиляди. Отписани от данъчните служби са 30 599 имота, а същевременно са записани нови 40 018.

От таксата за битови отпадъци за периода януари - юни 2012 г. са събрани 93 494 032 лева от общо планирани 182 млн. лв. Това са 51,4 на сто от приходите за тази такса, с която се покриват разходите по поддръжка на зелената система, сметосъбирането, сметоизвозването и други дейности по чистотата.

За 2 595 домашни кучета в столицата е платена такса за домашен любимец, сочи отчетът за полугодието. Сумата е почти същата като платената до 30 юни миналата година, но сега има разлика между броя на регистрираните кучета, тъй като за кучета с поставен чип не се дължи такса за една година, а за кастрирани животни не се дължи такса.
 
Два пъти повече от планираните за годината са събраните средства от глоби, санкции и наказателни постановления за първата половина на 2012 г. При бюджет от 3,7 млн. за годината общината е събрала 7,455 млн. лв. за полугодието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase