Снимка: Facebook
Един от най-посещаваните, но в същото време занемарени софийски паркове – Западният, най-накрая ще получи шанс да бъде освежен в някои части, след като Столичният общински съвет реши да бъде обявен конкурс за концесионирането му.
 
Върху 500 дка ще бъдат инвестирани частни средства в атракционни и съоражения за забавления, които по думите на кмета на София Йорданка Фандъкова "до момента в София няма и всички искаме да има".
Още по темата
 
Отлаганото няколко пъти решение беше прието с гласовете на съветниците от ГЕРБ, НДСВ и "Атака", а "против" и "въздържал се" гласуваха съветниците от останалите политически сили.
 
Инвеститорът няма да плаща концесионна такса на общината, но в първите години от концесията ще е задължен да направи много сериозна инвестиция.
 
"Това е първата за мен като кмет и за този общински съвет концесия и беше важно да гарантираме, че този първи проект ще бъде успешен, за да може да използваме формата на публично-частно партньорство и за други проекти на територията на общината", изтъкна Фандъкова.
 
Кметът посочи, че не се предвижда промяна на подробния устройствен план, който гарантира запазването на зелената система в Западния парк.
 
Фандъкова лично е поискала да има възможност за прекратяването на договора по всяко време, защото само санкциите в един такъв 25-годишен период може да не са достатъчни.
 
По думите на Николай Стойнев от ГЕРБ заложената инвестиционна програма от 2,7 млн. лв. е индикативна и минимална основа за бъдещите предложения от кандидатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase