Нови ремонти очакват софиянци през лятото. Снимка: Булфото

И това лято София ще бъде истинска строителна площадка през лятото, след като общината е изготвила инвестиционна програма за над 60 млн. лв., съобщава "Труд".

По традиция през август, когато хората масово са на почивка, ще има най-много реконструкции. Повечето ще продължат и през първата половина на септември - до първия учебен ден.

Акцент в плановете ремонти през лятото обаче не са основни ремонти на улици и булеварди, а дългочаканите естакади по най-натоварените пътища. Очаква се до края на май да е готово първото кръстовище на две нива в жк "Младост" между бул. "Ляпчев" и "Андрей Сахаров". Строителството е за 8,5 млн. лв.

180 дни е срокът за работа и по втората естакада на възловото за трафика кръстовище при бул. "Алея Яворов" и бул."Драган Цанков" до Телевизионната кула. Стойността на обекта е близо 20 млн. лв. Затрудненията в движението в този участък обаче ще продължат до края на октомври. А до края на годината се очаква да започне строителството на естакада по бул. "Алея Яворов" при Семинарията.

Вече е открита строителна площадка и за четвърто кръстовище на две нива при бул. "Гешов" и ул. "Георги Софийски". Работата там и проблемите с трафика ще продължат до края на годината. Обектът е на стойност 11,4 млн. лв.

Цялостна реконструкция предстои на бул. "Мария Луиза" от надлез "Надежда" до Лъвов мост, който ще започне до месец. Все още се избира изпълнител на обекта, а офертите са между 2 и 3 млн. лв.

От юли до края на октомври трудно ще се минава и по бул. "Бъкстон", тъй като тогава и там ще се извърши реконструкция. За целта са предвидени 2 млн. лв. В ремонт ще е до края на юли надлез "Надежда", който е един от най-натоварените пътни възли в града. Съоръжението не е поправяно от около 50 г.

Чисто нови улици ще бъдат изградени в районите "Овча купел", "Панчарево", в Банкя, в кв. "Малинова долина" и кв. "Михайлово". Планираната инвестиция в нови пътища е около 3 млн. лв.

Ремонт ще има и за 4 от мостовите съоръжения на бул. "Цариградско шосе. Обновени ще бъдат мостовете от Четвърти километър до Интер Експо центъра. Заради реконструкцията ще се наложи за дни да бъде ограничено движението по булеварда, но трафикът няма да бъде спиран изцяло.

Затрудения през август с трафика ще има и по друга входно-изходна магистрала на града - бул. "Ботевградско шосе". Там ще се ремонтират мостове, като работата е за около 1,6 млн. лв.

Според изчисленията около 582 декара дупки ще бъдат закърпени по улиците на София това лято. Както и миналата година, ямите ще глътнат над 27 млн. лв. от бюджета на града.

Досега кметството е ремонтирало около 100 000 кв. м настилки по централните булеварди - основно това са улици, по които минава градският транспорт. Това е струвало около 3 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase